Gevreesde Colombiaanse huurmoordenaar vrij

Een van de meest gevreesde huurmoordenaars van Colombia is gisteravond vervroegd vrijgelaten. John Jairo Velásquez Vasquez (52), alias Popeye, werkte als huurmoordenaar voor drugsbaron Pablo Escobar en heeft in die hoedanigheid zeker 300 mensen omgelegd.

Celstraf

Daarnaast was hij ook betrokken bij de dood van 3000 mensen in de jaren 80 en 90. Voor bekentenissen over een deel van deze moorden, heeft hij 30 jaar cel opgelegd gekregen, daarvan had hij er gisteren 22 jaar opzitten. Dinsdagavond, lokale tijd, werd hij vervroegd op vrije voet gesteld. Hij verliet de gevangenis onder escorte van een politiemacht.

Proeftijd

Popeye heeft een proeftijd van 4 jaar, maar hij vreest voor zijn leven buiten de gevangenis. Hij heeft rechters, journalisten, politieagenten en hooggeplaatste ambtenaren vermoord. En getuigde uiteindelijk tegen een van zijn opdrachtgevers, de voormalig minister van Justitie Alberto Santofimio. Santofimio werkte nauw samen met Escobar en hij liet een rivaal bij de presidentsverkiezingen uit de weg ruimen. Dit omdat de rivaal tegen de drugskartels streed. Santofimio zit een celstraf van 24 jaar uit.

Lezingen

Tijdens zijn hechtenis heeft Velásquez verschillende interviews gegeven. Daarin heeft hij aangegeven dat hij na zijn vrijlating lezingen wil gaan geven aan jongeren. Dit om ervoor te zorgen dat zij niet hetzelfde pad kiezen als hij heeft gedaan.