Geweld laait op in noordoost Mexico (VIDEO)

Langs de grens met de Verenigde Staten laait in het noordoosten van Mexico de laatste weken het geweld weer op. In de staat Tamaulipas zijn sinds begin april 80 mensen omgekomen in crimineel geweld, vooral tijdens straatgevechten. Daarmee is een einde gekomen aan een langere periode van relatieve kalmte. Kijk naar een heftige shootout gefilmd door drugscriminelen zelf, na de break.

Hinderlaag

Met name in de grensplaats Reynosa (over de grens heet het McAllen, Texas) gaat het er hevig aan toe. Deze maand zijn daar verschillende meer dan tien mensen om het leven gekomen. Ook politiemensen zijn om het keven gekomen toen ze in een hinderlaag liepen. Tien agenten zijn gearresteerd omdat ze hun collega's expres in naar de wachtende criminelen zouden hebben geleid.

Binnen blijven

Als het komt tot straatgevechten tussen het Golf-kartel en de Zetas komen alleen eenheden van de marine of de landmacht tussenbeide. Maar de militairen kunnen (en willen) niet overal tegelijk zijn. Politie en gemeente adviseert mensen binnen te blijven als er schieten uitbreekt. 

Drugshandel

In de staat Tamaulipas liggen de steden Reynosa, Matamoros, Nuevo Laredo en Tampico. Langs deze grensovergangen vindt massaal vrachtverkeer plaats tussen Mexico en de Verenigde Staten. Daarom de staat Tamaulipas van groot belang voor de drugshandel van de twee rivaliserende kartels die allebei vooral aan de oostelijke kant van Mexico opereren.

Oorlogsgebied

In 2010 waren delen van de staat feitelijk oorlogsgebied en verliet de bevolking sommige dorpen en steden. De Zetas komen voort uit het Golf-kartel en splitsten zich af. Een andere factor voor de rivaliteit is dat het Sinaloa-kartel vanaf 2005 de grensovergangen in centraal Mexico in handen heeft en het Golf-kartel daar verdreven heeft.

Profiteren

De afgelopen jaren zijn verschillende topfiguren van de Zetas aangehouden. Recentelijk is het Golf-kartel door veel arrestaties uit zijn evenwicht gebracht. De huidige gevechten komen voort uit onderlinge afrekeningen binnen het Golf-kartel en pogingen van de Zetas hiervan te profiteren.

Mitrailleur

De eerste video is van onbekende datum maar zou onlangs zijn gefilmd in Reynosa door leden van een kartel. Te zien is hoe schutters automatische geweren afvuren terwijl ze dekking zoeken achter een voertuig met zelfgemaakte bepantsering, een técnico, waar een .50 mitrailleur op wordt gemonteerd (die ook nog te horen is). De mannen schreeuwen aanwijzingen naar elkaar, schelden hun tegenstanders uit en roepen dat ze er 'één hebben gedood'. Op zeker moment vuurt een man met een raketwerper, een schot af dat kennelijk raak is, zo is te horen aan de reacties van zijn kameraden.

De tweede video is van een bewoner in Reynosa die schietende criminelen voor zijn deur filmde, opgenomen op vrijdag. 

{youtube}9hN_3tve4xU{/youtube}

{youtube}8NojFZkCR-A{/youtube}

Dossier Mexico.