Gewelddadige ontsnapping België UPDATE

Aan het einde van de ochtend zijn vier gevangenen ontsnapt uit de gevangenis van Andenne (B) nadat ze twee bewaarders hadden gegijzeld. Eén van de bewaarders raakte gewond. De vier gebruikten messen en scheermesjes om de bewakers te overmeesteren. Voordat ze de gevangenis verlieten lieten ze de gewonde bewaarder vrij. Drie van hen zijn weer gepakt, de vierde was zondagmiddag nog voortvluchtig.

Buiten stapten de gevangenen in een auto en gingen op de vlucht. De politie zetten de achtervolging in. Volgens de burgemeester van Andenne reden ze omstreeks 12.15 uur door een wegblokkade bij Hoei. De politie heeft de achtervolging ingezet. 

Later in de middag raakte de vluchtauto betrokken bij een ongeluk, de gijzelaar werd bevrijd en drie gevangenen opgepakt. De twee bewaarders verkeren in schok en zijn beide opgenomen in het ziekenhuis.

De voortvluchtige Hamza Freha (1981) zit een straf uit voor een drugsdelict. Hij ontsnapte ook al eens uit de gevangenis van Namen in december 2009.

De Belgische gevangenissen tobben met onveilige situaties, oncomfortabele huisversting en ontsnappingen. Voprige week zondag ontsnapten twee gedetineerden uit de bajes van Merksplas.