Geweldpleger Eindhoven overgeleverd

De hoofdverdachte in de spraakmakende mishandelingszaak in Eindhoven in januari, moet worden overgeleverd worden aan Nederland. Dat heeft het hof van cassatie in Brussel dinsdag beslist. Eerder hadden ook al de raadkamer van Turnhout en de kamer van inbeschuldigingstelling van Antwerpen beslist dat Brent L. moest uitgeleverd worden maar zijn advocaat, in cassatie gegaan.

Hij had betoogd dat L. niet mocht uitgeleverd worden omdat hij minderjarig is. De Belgische wet die het Europees aanhoudingsbevel invoerde, voorziet inderdaad dat een persoon niet kan uitgeleverd worden als hij in België nog niet strafrechtelijk verantwoordelijk kan gesteld worden voor de feiten waarvoor hij in het buitenland zou moeten terechtstaan. 

Maar het Belgische jeugdbeschermingsrecht voorziet ook in de zogeheten uithandengeving, waardoor minderjarigen toch als meerderjarigen kunnen terechtstaan. 'Het hof heeft zich nu daarop gebaseerd om het cassatieberoep tegen de uitlevering te verwerpen', aldus een woordvoerder van het Hof tegen de Gazet van Antwerpen.

Het parket van Turnhout zal nu met de autoriteiten in Den Bosch overleggen wanneer L. naar Nederland zal worden overgebracht.  

Lees ook:

Verdachten Eindhoven niet uitgeleverd

Geweld Eindhoven: 2 man langer vast

Mishandeling: verdachten melden zich