Gewonde bij schietpartij is zware Joego-crimineel (UPDATE 10 VIDEO)

Bij een schietpartij in Amsterdam-Oudwest zijn rond 15.45 twee personen gewond geraakt. Eén van hen is niet lang daarna ter plaatse overleden. De gewonde persoon is een zware Servische crimineel. In Servische media is de aanslag op het Hugo de Grootplein groot nieuws. Twee verdachten zijn gevlucht in een grijze Volkswagen met Belgisch kenteken.

Tweede man

Op de Admiraal de Ruijterweg, niet ver van de schietpartij, is het vermoedelijke vluchtvoertuig gespot en door de politie aan de kant gezet. Daarbij is door de politie een waarschuwingsschot gelost en één verdachte is aangehouden. Er was sprake van dat er twee daders waren gevlucht. Het is niet duidelijk of er een tweede man man in de vluchtwagen heeft gezeten.

Uitbater

Het slachtoffer is een man van Servische afkomst, zo meldt de politie: Goran Savic (49). Verschillende bronnen meldden aan Crimesite dat hij een bekende is in het criminele milieu. Het Parool schrijft dat dit juist niet zo is. De politie zegt dat de man ‘de uitbater van de pizzeria’ was. De eigenaar van de bv die de pizzeria in bezit heeft is volgens inschrijving in het handelsregister een man uit Kazachstan. Het Parool spreekt van een mogelijk uit de hand gelopen ruzie.

Holleeder

De schutter zou het mogelijk op een vriend van Savic hebben voorzien. Servische media schrijven dat in Servië de politie heeft bevestigd dat het gewonde slachtoffer Jovan Djurovic is, een vriend van Luka Bojovic. Djurovic is in ieder geval in Belgrado gezien als een zware crimineel die men rekent tot de Zemun-groep, die verantwoordelijk was voor de moord op de Servische premier Zoran Djindjic in 2003. In Nederland werd Luka Bojovic gezien als een contact van Willem Holleeder.

Bojovic was samen met Holleeder korte tijd verdacht van de moord op de Amsterdamse Montenegrijn Srdjan “Sergio” Miranovic in Montenegro in 2006. Luka Bojovic is in 2012 in Spanje aangehouden op verdenking van moorden en veroordeeld tot 18 jaar cel. Zijn broer Nikola werd in 2013 vermoord. Ook Milos “Bato” P. (ook wel “Bilder”) werd gezien als een kompaan van Bojovic. P. werd vrijgesproken van verschillende liquidaties in Nederland.


Getuigen hebben aan verschillende media gemeld dat de schoten werden afgevuurd in de pizzeria La Piccola Baracca. Het tweede slachtoffer zou een buikschot hebben opgelopen.