Gezochte Brit in Amsterdam aangehouden

Op het Frederik Hendrikplantsoen in Amsterdam heeft een arrestatieteam maandagochtend rond 11.15 de 34-jarige voortvluchtige Britse crimineel James T. aangehouden. Britse autoriteiten hadden om de aanhouding van T. gevraagd omdat hij wordt verdacht van een zware mishandeling in een restaurant in Liverpool, en van drugshandel en vuurwapenbezit. Het vermoeden ontstond dat hij zich zoals veel meer criminelen uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland bevond.

De afgelopen weken is door rechercheurs van de afdeling zware criminaliteit van de politie Amsterdam onderzoek gedaan naar de verblijfplaats van de voortvluchtige. Daaruit bleek dat T. dagelijks in een sportschool trainde en daarna naar een adres in Amsterdam-De Pijp fietste. In die woning is ook een doorzoeking geweest. Daarbij zijn een doorgeladen vuurwapen, losse patronen en een vals paspoort aangetroffen.

No place to be

De laatste jaren werken de Amsterdamse recherche en leden van de SOCA (Serious Organised Crime Agency) samen om vooral voortvluchtige Britse criminelen op te sporen die zich in Amsterdam of omgeving ophouden. Marjolein Smit-Arnold Bik, plaatsvervangend chef van de Dienst Regionale Recherche (DRR): 'We hebben de afgelopen jaren al tientallen zware Britse criminelen aangehouden. Amsterdam is not the place to be'.

Luxueus

Dave Allen, hoofd van de voortvluchtigen unit bij SOCA zegt: 'Het arrestatieteam hield T. aan toen hij een sportschool uitkwam en naar huis wilde fietsen. Hij had geen idee dat de agenten hem op het spoor waren. Hij woonde in een luxueus appartement, maar zit nu in een cel te wachten op zijn uitlevering. Voortvluchtigen zijn nergens veilig. Het maakt niet uit naar welke plek ter wereld ze vluchten, SOCA en haar partners hebben de expertise om ze op te sporen en terug te brengen naar het Verenigd Koninkrijk waar ze zullen worden berecht.'