Gezochte Engelsman gepakt in Hoofddorp

De gezochte 44-jarige Engelsman Simon McGuffie (foto) is – naar nu bekend is geworden – in december opgepakt in een hotel in Hoofddorp. Hij wordt verdacht van drugshandel en zou actief zijn geweest in het noordwesten van Engeland. McGuffie, afkomstig uit Liverpool, is eind februari overgeleverd aan Groot-Brittannië. 

Bij zijn arrestatie was McGuffie in het bezit van verschillende valse papoorten.

Captura

De Engelse politie dacht dat McGuffie, met een opvallend litteken op zijn rechterwang, zich eigenlijk schuil zou houden in Spanje. Daarom stond hij op de zogenaamde Operatie Captura-lijst: een verzameling van 16 Engelsen verdachten die op de vlucht zijn en zich waarschijnlijk verborgen houden in Spanje. Het gaat om 15 mannen en 1 vrouw. De gezochte vrouw is Sarah Panitzke; ze wordt verdacht van het witwassen van 1 miljard Britse ponden.

Zoon

De in Hoofddorp gearresteerde Simon McGuffie is in Engeland 6 keer veroordeeld voor drugsmisdrijven. Hij is de zoon van Leslie McGuffie, een beroepscrimineel die in 2012 is overleden. Justitie in Engeland heeft voor meer dan 2 miljoen Britse ponden beslag gelegd op de bezittingen van McGuffie senior, waaronder een bankrekening in Luxemburg. McGuffie senior heeft twee keer in Nederland in de gevangenis gezeten vanwege drugssmokkel.

Operation Return

Net als met Spanje hebben de Engelsen ook een samenwerkingsverband met Nederland: Operation Return, waarbij het doel is om gezochte Engelsen op te sporen, die mogelijk in Nederland zitten ondergedoken. Van de lijst die in april vorig jaar werd gepubliceerd zijn volgens de National Crime Agency nog geen verdachten gearresteerd.

Naast Spanje en Nederland zouden ook veel Engelse verdachten zijn uitgeweken naar Cyprus.

(Omdat in Engeland volledige namen van verdachten en foto’s zonder balkjes worden gepubliceerd, hebben wij dat in dit geval ook gedaan.)