Gezochte Italiaan vrij door fout justitie

Maurizio Carta (38), in Italië al eens veroordeeld voor een huurmoord, is in december door de Belgische autoriteiten op vrije voeten gesteld door een fout van justitie en is nu spoorloos. Carta stond internationaal gesignaleerd wegens illegale activiteiten in de prostitutie. De Belgische politie wist de Italiaan op te sporen, maar bij het proces van overlevering aan Italië is het fout gegaan.

Eind december vorig jaar werd Carta vrijgelaten vanwege een fout van justitie. Sindsdien is hij spoorloos. dat melden diverse Belgische media.

Cosa Nostra

Maurizio Carta wordt gelinkt aan de Cosa Nostra, maffia-groepering in Sicilië. Hij vluchtte eerder naar Antwerpen en werd daar opgespoord door de politie. De Italiaan, die in eigen land al was veroordeeld voor een huurmoord, stond internationaal gesignaleerd in verband met prostitutie. In Antwerpen zou hij zich daar ook weer mee bezighouden.

Spoorloos

De procedurefout is inmiddels rechtgezet door de Belgische justitie, maar de Italiaan is spoorloos verdwenen. 'Hij werd in december opgepakt en aangehouden met het oog op de overlevering aan Italië. In het aanhoudingsbevel werden echter tegenstrijdigheden gevonden. Daarom heeft de Antwerpse justitie bijkomende inlichtingen gevraagd op 23 en 26 december. Die kwamen echter niet op tijd en de aanhoudingstermijnen dreigden overschreden te worden. Vervolgens heeft de onderzoeksrechter beslist de man vrij te laten mits betaling van een borgsom. Ook het feit dat hij medische problemen heeft en geregeld behandeld moest worden, heeft in deze beslissing meegespeeld', aldus Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket tegenover De Morgen.