Gezochte Surinaamse zakenman in NL opgepakt

Op verzoek van de Surinaamse autoriteiten heeft de Nederlandse politie de Surinaams-Nederlandse zakenman Radj O. (foto) opgepakt. O. wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en handel in verdovende middelen. Op een terrein dat eigendom is van de 55-jarige O. werd een vliegtuigje met 488 kilo coke gevonden. 

Het Surinaamse Openbaar Ministerie had Radj O. in maart van dit jaar op de opsporingslijst geplaatst. Kort daarop liet hij weten dat hij in Nederland in het ziekenhuis lag. Naar eigen zeggen was hij naar Nederland gereisd vanwege een nekhernia. Er zou volgens O. dan ook geen sprake zijn van een vlucht. Niettemin verzet O. zich tegen uitlevering aan Suriname. De Nederlandse en Surinaamse advocaat van O. hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

Rijstvelden

Het vliegtuigje met de 488 kilo cocaïne werd op een landingsstrip aangetroffen bij rijstvelden van O. in het district Saramacca. Eerder werd daar in de buurt ook een semi-duikboot gevonden; dat type onderzeeërs wordt regelmatig gebruikt bij drugstransporten.