Gezusters Holleeder waren witwasverdachte

Holleeder’s advocaat Stijn Franken vroeg vrijdag om het strafdossier over het onderzoek naar de erfenis van de in 2003 doodgeschoten Cor van Hout aan de zaak tegen Willem Holleeder toe te voegen. Getuigen Sonja en Astrid Holleeder waren daarin verdachte van witwassen.

Door @Wim van de Pol

Het zogeheten Goudsnip-onderzoek richtte zich op het nagelaten vermogen van Cor van Hout, samen met Willem Holleeder ontvoerder van Freddy Heineken. De recherche speurde naar het deel van het Heineken-losgeld dat niet boven water kwam en naar investeringen van mogelijk crimineel geld die waren gedaan op de Achterdam in de Alkmaarse rosse buurt.

Vrijuit

In dat onderzoek zijn Sonja en Astrid Holleeder verdachte geweest. Het onderzoek is inmiddels afgesloten. Volgens NRC-verslaggever Jan Meeus is één van hen vrijgesproken en is de zaak tegen de ander geseponeerd. Tijdens de verhoren van de twee in de huidige Zaak-Holleeder hebben ze vragen over dit onderzoek niet beantwoord. Astrid Holleeder heeft volgens Franken bovendien op enig moment als voorwaarde voor het gebruik van haar verklaringen gesteld dat alle verdachten in Goudsnip vrijuit zouden moeten gaan. Franken wil om de betrouwbaarheid van de gezusters Holleeder te toetsen beschikken over dit dossier en hen er ter zitting over ondervragen. Tegenover de rechtbank moeten de zusters waarschijnlijk wel antwoorden op vragen over Goudsnip.

Klepper

Om de betrouwbaarheid van getuigen te kunnen toetsen wil Franken ook de dossiers over de moord op Sam Klepper (2000) voegen, omdat getuige Sandra den Hartog heeft gezegd dat Holleeder Klepper liet doden. Hij wil ook het dossier over de hasjzaak van Thomas van der Bijl toevoegen, omdat daarin sprake is van een motief om Van der Bijl te doden vanwege een verloren hasjpartij. En Franken vraagt ook om de dossiers over de moorden op Evert Hingst en Martin Hoogland op, omdat getuige Hidir K. Holleeder hiervan heeft beschuldigd.

Doodsbedreigingen

Franken wil ook CIE-officier van justitie Betty Wind en een aantal politierechercheurs horen. Hij wil hen laten vertellen over de vraag in hoeverre er doodsbedreigingen tegen Willem Holleeder zijn binnengekomen en wat daarmee is gedaan. Franken reageert hiermee op de regelmatige opmerkingen van de gezusters Holleeder dat hij op de hoogte was van plannen van onder meer Thomas van de Bijl en Kees Houtman om hem te liquideren.

Woensdag beslist de rechtbank uitspraak over de verzoeken van Franken.

Zie ook:

‘Daarom heb ik het gedaan’

Holleeder wil best zijn verhaal vertellen (VIDEO)

OM stookt vuurtje tegen Holleeder verder op (UPDATE)

Advocaat: ‘justitie betaalt voor verklaringen’

‘OM-top moet vertellen over kroongetuige-deal’ (UPDATE)

Hidir K. belastend voor Holleeder en Soerel

Alle berichten over Holleeder.