Rechtbank stelt cocaïne-verdachten vrij

In afwachting van hun proces mag een aantal verdachten in een groot cocaïne-onderzoek hun proces in vrijheid afwachten. Deze zeer opvallende stap van de Roterdamse rechtbank heeft, volgens de rechtbank, als oorzaak ’tijdgebrek’. De rechtbank schorst de voorlopige hechtenis omdat het proces pas in het najaar kan plaatsvinden. De verdachten zijn onder meer de advocaat en K1-vechter B. en zijn broer. Strafrechtadvocaat B. werd in november op heterdaad werd betrapt bij het versnijden van een flinke partij cocaïne.

Kickbokser B. was op het moment van de inval op de 29ste etage van een luxe-appartement in Rotterdam juist in de weer met een keukenmixer, om 82 kilo cocaïne te mengen met wit poeder.

De woning was geheel ingericht als cocaïnewerkplaats. Er lag ook een cocaïnepers met stempelplaten en een groot aantal mobiele telefoons.

Behalve B. werden nog vier verdachten in het cocaïneatelier aangehouden. In de woning van zijn broer in Purmerend werd 25 kilo aan bankbiljetten gevonden dat na telling 1,4 miljoen euro waard bleek te zijn. De handelswaarde van de in beslag genomen coke lag rond de drie miljoen euro.

Het onderzoek naar B. liep al maanden en was volgens twee betrouwbare bronnen deel van het grotere verband van het onderzoek naar Piet W.

Tijdens het onderzoek constateerde de politie op zeker moment dat er in het appartement een grote partij cocaïne lag. Daarop kon de onderzoeksleiding niet anders doen dan binnen te vallen, ook al was het uit onderzoek-strategische overwegingen misschien beter geweest om te wachten met ingrijpen.

Het Openbaar Ministerie zegt de gang van zaken betreurenswaardig te vinden. Waarschijnlijk komt de zaak van B. c.s. in oktober voor de rechter. Dinsdag worden de vijf verdachten in vrijheid gesteld.