Gijzelende restauranthouder krijgt 11 jaar

De 43-jarige restauranthouder A. O. uit Almelo die op 16 juni 2008 zijn net verbouwde grand café in de binnenstad van Almelo met benzine in brand stak is in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. Het hof vindt een straf van 14 passend maar omdat de verdachte voor de belangrijkste feiten verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht is de straf beperkt. De advocaat-generaal had 14 jaar geëist.

Voor de rechtbank was de restauranthouder tot negen jaar veroordeeld. De rechtbank sprak de man vrij van gijzeling en poging moord. Brandstichting, vrijheidsberoving, wapenbezit en voorbereiding moord was wel bewezen.

Het hof zei in het bijzonder rekening te hebben gehouden met de traumatische gevolgen van de geweldsdelicten voor de slachtoffers en met het feit dat het gaat om personen in een publieke functie.

Zelfs als de verdachte onjuist door de overheid zou zijn behandeld, is dat geen vrijbrief voor eigenrichting en het gewelddadig afdwingen van zijn gelijk.

De uitslaande brand ging gepaard met heftige explosies. De verdachte heeft daarna zijn auto voor de trappen van het gemeentehuis in brand gestoken en hij is gewapend met twee pistolen op de eerste verdieping van het gemeentehuis op zoek gegaan naar een  wethouder.

Uiteindelijk heeft hij een andere wethouder en vier gemeenteambtenaren ruim vijf uur lang onder bedreiging van zijn wapens gegijzeld gehouden maar de politie maakte uiteindelijk zonder geweld een einde aan de actie. O. had een maandenlang conflict met de geemeente Almelo over het niet verlenen van horecavergunningen.

De verdachte moet aan zes benadeelde partijen schadevergoedingen betalen.

Zie de uitspraak.

Lees ook:

Eis 14 jaar voor Almelose gijzeling