Gijzeling en mishandeling in Breda

Een man uit Wernhout is onlangs mogelijk urenlang vastgehouden in een loods in Breda. Daarbij zou hij zijn mishandeld en met de dood bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek door BN DeStem. Inmiddels zijn zes mannen en een vrouw aangehouden.

Vinger

De recherche in Breda onderzoekt de afpersingszaak die zich in het wietcircuit zou afspelen. Een 31-jarige bewoner van Parc Patersven in Wernhout is urenlang gegijzeld, geïntimideerd en wreed mishandeld door een criminele groepering uit Breda en omgeving. Het slachtoffer zegt dat hij in een loods aan de Rudonk in Breda urenlang is gestompt en geslagen. Ook dreigden zijn folteraars hem te executeren met een pistool op het hoofd – waarbij de man zelf moest aftellen. Hij werd kaalgeschoren en kreeg opdracht een vinger met een tang af te knippen, wat uiteindelijk toch niet doorging.

Wietplantage

De wraakactie volgde op de ontdekking door de politie van een wietplantage in de woning van het slachtoffer en zijn gezin. De vader zou door de groep zijn gedwongen mee te werken aan de wietteelt als afbetaling van een geldboete van vele duizenden euro’s. Die straf was hem opgelegd na de ontdekking van een eerdere plantage in een woning. Hij had volgens de verdachten beter moeten opletten.

Val

Het slachtoffer is vrijgelaten nadat hij had beloofd de beweerde folteraars elke week honderden euro’s af te betalen. De man deed daarna aangifte bij de politie. Die zette een val op. Op woensdagavond 14 september zou een eerste betaling door het slachtoffer plaatsvinden op een parkeerterrein bij de McDonald’s in Etten-Leur. Een arrestatieteam van de politie greep in. In totaal werden die avond zes mannen en een vrouw aangehouden door arrestatieteams in Etten-Leur en de loods aan de Rudonk. Twee auto’s werden klemgereden op de Koeienweide en de Essendonk in Breda.

In de bewuste loods is een botenklusbedrijf gevestigd. De recherche is een dag bezig geweest met sporenonderzoek. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de verdachten vorige week verlengd.