Gijzeling getuigen moordzaak weer verlengd (UPDATE)

Twee getuigen in de moordzaak Volkan Düzgün moeten nog eens twaalf dagen in hechtenis blijven. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch woensdag besloten. Het is de tweede keer dat deze getuigen maximaal 12 dagen langer worden gegijzeld. De twee werden 15 juli vastgezet omdat de rechter-commissaris vermoedt dat ze belangrijke informatie achterhouden.

Afgeluisterd

Hoofdverdachte in de zaak is Pat R. (21) die volgens de officier van justitie de moord in opdracht heeft gepleegd. De auto van R. is bij de plaats delict waargenomen. Zes vrienden van R. zijn getapt, geobserveerd en afgeluisterd middels richtmicrofoons, in lijnbussen, een auto en zelfs in een wachtruimte van de politie. Twee van die getuigen zijn nu gedetineerd.

Stoer

 In één van die gesprekken, in een auto, komt een stem voor van wie de politie vermoed dat het Pat R. is. Hij zegt Düzgün te hebben vermoord. Hierover wil de rechter de getuigen spreken. Zij zeggen echter zich het bewuste gesprek niet te herinneren. Advocaat Eric Thomas van Pat R. benadrukt dat het niet duidelijk is of de stem inderdaad die van Pat R. is: 'Het is een gesprek om 07.00 's ochtends. De jongens zijn duidelijk onder invloed. De vraag is of het echt waar is wat daar besproken wordt of dat er stoer gedaan wordt. Van andere stoere beweringen van die de persoon is aangetoond dat het onzin was.' 

Dunnetjes

Er zijn twee mede-verdachten in de zaak. De voorlopige hechtenis van hen is opgeheven omdat het bewijs tegen hen dunnetjes is. Ze zitten net als R. zit nog wel vast op verdenking van drugshandel. Volkan Düzgün werd doodgeschoten op de oprit bij zijn huis in Veghel. De verdachte zit bijna tien maanden in hechtenis.