Gijzelingsdrama gevangenis Namen

In de gevangenis van Namen heeft een doorgedraaide gedetineerde gisteren vier mensen gegijzeld. Voordat met geweld een einde werd gemaakt aan de gijzeling vermoordde de man voor de ogen van de gijzelaars een medegevangene. Salek Hilami (44) liet zich donderdagmiddag vlak voor vier uur insluiten in de psychiatrische vleugel van de gevangenis van Namen. Hij was in verwarde toestand, en het motief was niet geheel duidelijk. Hij schreeuwde: ‘ik wil een pedo vermoorden’, maar eiste ook een aftocht uit de gevangenis.

Hilami bedreigde en gijzelde een cipier en drie leden van het zorgteam van de afdeling psychiatrie. ‘Hij bond hen een sjaal met scheermesjes om de hals’, vertelde een woordvoerder van het parket aan De Standaard. ‘Die gijzelaars werden ook aan elkaar gebonden, zodat de minste beweging een drama zou veroorzaken.’

Onderhandelingen met Hilami leverden niets op en uiteindelijk besloten de speciale eenheden van de politie om zeven uur met geweld binnen te dringen. Hilami raakte daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis voor verzorging.

Hilami vroeg een medegevangene van 22 jaar hem te helpen bij de ontsnapping. Toen deze weigerde greep Hilami hem bij zijn keel en wurgde hem voor de ogen van de gijzelaars. Dat gebeurde in de centrale ruimte van de psychiatrische vleugel. In de cellen daaromheen konden de andere psychiatrische gevangenen ook getuige zijn van de moord.

Hilami, een man met Marokkaanse roots uit Luik, was volgens de woordvoerder al ongeveer een maand onrustig.

Hij staat al jarenlang bekend als extreem gevaarlijk en zit een lange gevangenisstraf uit voor onder meer verkrachting, drugsfeiten en gewelddadige diefstallen.

In 1996 en 1999 vluchtte hij uit de gevangenis van Lantin. Een jaar later ontsnapte hij alweer, die keer uit Les Maronniers, een grote instelling voor gevaarlijke geïnterneerden in Doornik. En nog eens zeven jaar later probeerde hij met geweld weg te geraken uit de gevangenis van Paifve.

Zie De Standaard.