Gijzelnemers toch geen Satudarah-leden

Het Openbaar Ministerie erkent dat twee van de drie personen die zijn veroordeeld voor de gijzeling en mishandeling van twee Almeloërs geen lid zijn van de motorclub Satudarah. In juli zei dat alle drie de verdachten op de ledenlijst van Satudarah stonden. Nu de motorclub de ledenlijst aan het OM heeft overhandigd, blijkt dat toch niet zo te zijn.

Het OM wil geen excuses maken voor de fout. Satudarah had daar wel om gevraagd. Een woordvoerder zegt dat de fout ‘zakelijk‘ wordt gerectificeerd. Eerder spande de motorclub een kort geding tegen het OM aan, omdat het de fout niet wilde toegeven. Het is onduidelijk of het kort geding, dat zou plaatsvinden op 17 augustus, nu nog doorgaat.

Eerder hield justitie vol dat de verdachten wel degelijk lid waren van Satudarah. Wel gaf het OM toe dat hun lidmaatschap niks met de motorclub te maken had, maar het zou wel inzicht geven waarmee de leden van Satudarah zich zoal bezig houden.

Het persbericht van het OM kwam naar buiten nadat de rechtbank in Almelo vier mannen veroordeelde tot gevangenisstraffen tot 3 jaar. Ze zouden op 25 november 2011 een man en een vrouw hebben gegijzeld. Drie van hen zijn veroordeeld voor poging tot zware mishandeling van de man.

De gijzeling vond plaats omdat de verdachten wiet bij de slachtoffers wilden terughalen. Een van de verdachten had een kwekerij in de woning, maar de bewoner had die opgeruimd. De man was op het moment dat de verdachten verhaal gingen halen niet thuis, maar zijn vriendin en broer wel.