‘Godmother van Amsterdam’ opgepakt in Colombia, raketwerper en wapens in beslag genomen

‘Godmother van Amsterdam’ opgepakt in Colombia, raketwerper en wapens in beslag genomen

De politie in Rotterdam heeft maandagochtend een grote hoeveelheid zware vuurwapens gevonden, inclusief een raketwerper die klaar was voor gebruik. In verband hiermee zijn zes verdachten aangehouden. In Colombia is een vrouw aangehouden die leiding gaf aan de vermeende misdaadorganisatie. Zij heeft als bijnaam de ‘Godmother van Amsterdam’. Het zou om de eerder veroordeelde Aura C. gaan.

Beeld: de aangetroffen zware wapens (foto: Politie)

Onderzoek

De vondst komt voort uit een onderzoek dat werd gedaan in samenwerking met de landen Colombia en Spanje, op basis van onderschepte en ontsleutelde berichten op het cryptoplatform Sky ECC. Met die informatie kon de recherche opmaken dat een 47-jarige vrouw met een Nederlands/Colombiaanse nationaliteit zich bezighield met de handel in drugs vanuit Zuid-Amerika.

De vrouw is vermoedelijk direct betrokken geweest bij de invoer van een onderschepte partij van 230 kilo cocaïne in Spanje. In het criminele milieu wordt zij omschreven als een grote speler in de cocaïnehandel die daarmee veel geld verdient. Zij zou ook de ‘godmother van Amsterdam’ worden genoemd, stelt de politie in een bericht dinsdag, waarin ze melding maakt van deze actie. In 2017 is de vrouw al eens veroordeeld voor de voorbereiding van drugssmokkel, aldus de politie.

Aangehouden

Na een paar maanden intensief recherchewerk had de politie genoeg informatie om maandag over te gaan tot de aanhouding en doorzoeking van panden. Op maandag 29 januari werd de 47-jarige vrouw op verzoek van de Nederlandse autoriteiten aangehouden in Colombia. Waar ook gelijk huiszoeking werd gedaan.

In Nederland werden vijf verdachten aangehouden in Amsterdam, Zoetermeer, Schiedam en Ridderkerk. Het gaat om één vrouw en vier mannen in de leeftijd van 29 tot 62 jaar met de Nederlandse en Nigeriaanse nationaliteit. Een aantal van deze aanhoudingen werd gedaan door de Dienst Speciale Interventies en het Team Parate Eenheid uit Rotterdam.

Zie hier beelden van de actie die de politie openbaar heeft gemaakt.

Arsenaal

Negenentwintig panden in Amsterdam, Diemen, Aalsmeer, Purmerend, Rotterdam, Spijkenisse, Schiedam, Ridderkerk en Zoetermeer werden doorzocht. In verschillende woningen werden vuurwapens gevonden. In één woning in Rotterdam-Zuid trof de politie een arsenaal aan (automatische) vuurwapens en een raketwerper aan. De raketwerper bleek klaar te zijn voor gebruik.

In totaal nam de politie meer dan 25 vuurwapens met bijbehorende munitie in beslag. Net als kilo’s cocaïne, meer dan 400.000 euro in contanten, auto’s, sieraden en gegevensdragers.

Aan Colombia is uitlevering gevraagd van de 47-jarige vrouw. De mannen worden voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam, op 1 februari 2024.

De krant Het Parool weet te melden dat de vrouw vermoedelijk Aura C. is, een van de makelaarszussen uit Amsterdam die in 2017 al eens veroordeeld werden voor grootschalige cocaïnehandel. De zussen kregen toen 4,5 jaar en een kleine 3,5 jaar celstraf. Zij zouden een drugsorganisatie hebben aangestuurd en via hun makelaarsbedrijf Key Apartments voor woningen hebben gezorgd. Aura C. zat eerder ook in Colombia al eens vast voor drugshandel.