Van Gogh dief bekent alsnog (VIDEO)

Okkie Durham, die in 2003 veroordeeld werd voor de roof van twee beroemde schilderijen uit het Van Gogh Museum, heeft alsnog een gedetailleerde bekentenis afgelegd. In een tv-documentaire, die aanstaande dinsdag wordt uitgezonden, vertelt hij voor het eerst zijn verhaal. De doeken werden onlangs teruggevonden bij de maffia in Napels.

In 2002 pleegde beroepscrimineel Octave ‘Okkie’ Durham een geruchtmakende schilderijenroof in het Van Gogh Museum. Hij stal twee unieke, kostbare doeken van Vincent van Gogh, werd gepakt, maar ontkende altijd.

Documentaire

Durham werd veroordeeld en moet nog altijd tonnen schadevergoeding betalen aan het museum. In een documentaire, gemaakt door Crimesite-redacteur Vincent Verweij, legt hij voor het eerst een gedetailleerde bekentenis af en wordt hij gevolgd in zijn zoektocht naar de verdwenen schilderijen, die hij destijds verkocht aan de maffia. Om zijn schuld aan het museum af te kunnen lossen probeerde hij het afgelopen jaar de schilderijen terug te vinden. Een zoektocht die ondermeer naar Libanon voerde, waar hij een gesprek had met topcrimineel Mink Kok. Het is voor het eerst dat Kok een tv-interview geeft.

Geplaatst door Vincent Verweij op zaterdag 18 maart 2017

Aardappeleters

Durham vertelt dat hij eigenlijk de Aardappeleters had willen stelen, maar dat die te groot waren voor het gat dat hij met een moker in een raam sloeg. Daardoor viel de keuze op twee kleinere werken van Vincent van Gogh. Hij vertelt gedetailleerd over de inbraak, hoe hij voorverkenningen deed en meeluisterde op een scanner met politie en bewaking. Ook onthult hij hoe één van de doeken beschadigd raakte tijdens de vlucht. Het afgebladderde stukje verf spoelde hij door het toilet. Tijdens zijn speurtocht, afgelopen jaar, werden de doeken plotseling door de Italiaanse politie ontdekt en in beslag genomen. Aanstaande dinsdag komen de schilderijen terug naar Amsterdam. In de Telegraaf staat vandaag een voorpublicatie van de documentaire.

De documentaire is aanstaande dinsdag te zien op NPO2 om 20:25u in de zendtijd van Brandpunt.