Van Gogh dief dook onder bij Kluivert

Okkie Durham, de man die twee Van Goghs stal, zat enkele dagen bij voetballer Patrick Kluivert ondergedoken, terwijl hij op de vlucht was voor de politie. Dat onthult hij vanavond in de KRO-NCRV documentaire “De man die twee Van Goghs stal” op NPO2 om 20.25. De documentaire werd gemaakt door Crimesite-redacteur Vincent Verweij.

In december 2003 wil de politie Durham arresteren voor de Van Gogh roof, maar Okkie weet te ontsnappen. Eenmaal in Barcelona treft hij een vriend van vroeger, de dan wereldberoemde spits van Barcelona Patrick Kluivert.

Topgozer

‘Ik vind hem een topgozer’ zegt Okkie. Hij vertelt Patrick dat hij op de vlucht is en Patrick biedt hem volgens Okkie onderdak aan: ‘Ik zei: Als ze me pakken, kom jij in alle kranten van de wereld. Waarop hij zei: dat kom ik toch al. Dus toen bleef ik bij hem.’ Volgens Okkie volstrekt vanzelfsprekend: ‘Hij was gewoon een gabber uit de buurt’.

Ontkenning

Kluivert ontkent dat hij Durham onderdak heeft geboden. Maar KRO-NCRV beschikt over nog twee bronnen, waarvan ook een geluidsopname. Uiteindelijk ontdekt de Nederlandse politie dat Okkie in Spanje zit en vaardigt zij een internationaal opsporingsbevel uit. Okkie loopt tegen de lamp bij een routinecontrole in Marbella, wordt uitgeleverd en verdwijnt achter de tralies in de penitentiaire inrichting in Nieuwegein.