Gokbaas opgepakt voor moord op Wiels

De Curaçaose loterijondernemer Robbie dos Santos is dinsdagochtend opgepakt in de zaak rond de moord op de politicus Helmin Wiels. Het is de tweede arrestatie in een week. Eerder werd oud-minister van Financiën George Jamaloodin gearresteerd. De twee zijn halfbroers.

Dos Santos werd al langer genoemd als mogelijke verdachte in de zaak. Hij zou de moord mede hebben georganiseerd. Dos Santos had goede banden met toenmalig premier Gerrit Schotte van Curaçao. De relatie is meerdere keren in opspraak geweest. De liquidatie van Wiels had mogelijk iets te maken met een breuk tussen Wiels en Schotte.

Dos Santos en de maffia

Tegen Dos Santos wordt al jaren onderzoek gedaan naar onder meer witwassen en het organiseren van illegale loterijen. Hij zou Schotte ook in contact hebben gebracht met de Italiaanse maffia. Daarnaast zou hij geldschieter zijn geweest van de politieke campagnes van Schotte. Tegen de oud-premier loopt weer een zaak over witwassen.

Wiels maakte voor zijn dood een groot punt van fraudebestrijding op Curaçao. Hij schreef in mei vorig jaar, een paar dagen voor zijn dood, een brief naar vier ministers en het openbaar ministerie op het eiland, waarin onder meer Dos Santos wordt genoemd. Het ging over mogelijke fraude van telecombedrijf UTS.

Andere oud-minister ook verdachte

Helmin Wiels werd vorig jaar op 5 mei doodgeschoten op het strand op het eiland. Daarvoor zijn vijf uitvoerders opgepakt, van wie er een zelfmoord heeft gepleegd. De zaak van de andere vier wordt volgende week behandeld.

Dos Santos en oud-minister Jamaloodin zijn de eerste verdachten die als opdrachtgever zijn gearresteerd. Oud-minister van Onderwijs Carlos Monk is ook verdachte in de zaak, meldt het OM, maar hij is niet gearresteerd.