Gokbaas weer vrij, blijft verdachte in zaak-Wiels

De Curaçaose loterijondernemer Robbie dos Santos is vrijgelaten in de zaak rond de moord op politicus Helmin Wiels. Dos Santos werd afgelopen week opgepakt. De officier van justitie had de in verzekeringstelling met acht dagen verlengd, maar de rechter-commissaris oordeelde dat hij vrij moest worden gelaten omdat er niet genoeg concrete aanwijzingen tegen Dos Santos zijn. Oud-minister George Jamaloodin blijft wel vastzitten.

Dos Santos en Jamaloodin, die halfbroers van elkaar zijn, zaten vast voor de opdracht van de moord op Wiels. Volgens advocaat Chester Peterson, die Jamaloodin verdedigt, zijn de getuigen die in de zaak verklaringen hebben afgelegd, niet geloofwaardig. Het OM heeft een klacht tegen de advocaat ingediend, omdat hij de getuigen bij naam en toenaam heeft genoemd.

Jamaloodin was minister onder oud-premier Gerrit Schotte, tegen wie een onderzoek over witwassen loopt. Ook Dos Santos had goede banden met Schotte, hij zou onder meer zijn politieke campagnes hebben gesponsord. De liquidatie had volgens de onderzoekers mogelijk iets te maken met een breuk tussen Wiels en Schotte.

Tegen Dos Santos wordt al jaren onderzoek gedaan naar onder meer witwassen en het organiseren van illegale loterijen. Hij zou Schotte ook in contact hebben gebracht met de Italiaanse maffia.