Goksyndicaat kocht spelers Willem II om

Een Aziatisch goksyndicaat heeft zeker een miljoen euro verdiend door spelers van Willem II om te kopen. De matchfixers betaalden spelers van de Tilburgse club in totaal ongeveer een ton om de wedstrijd Ajax-Willem II in 2009 met zeker drie doelpunten te verliezen. Ook zijn spelers van Willem II in hetzelfde jaar betaald om met minimaal twee doelpunten van Feyenoord te verliezen, maar dat mislukte.

Willem II zou die wedstrijd moeten verliezen met zeker twee doelpunten verschil, maar het duel eindigde in 1-0. De omkoping van de Willem II-spelers is aan het licht gekomen na onderzoek van de Volkskrant.

Middenvelder sprak met matchfixers

Spil in de verkochte wedstrijden is Ibrahim Kargbo, die destijds bij Willem II speelde. Hij maakte afspraken met leden van het goksyndicaat in horecagelegenheden in Tilburg, om te spreken over betalingen en de resultaten van de wedstrijden. Kargbo probeerde vervolgens medespelers te overtuigen om mee te doen.

De krant heeft deze informatie van drie matchfixers, van wie er twee veroordeeld zijn omdat ze voetbalwedstrijden gemanipuleerd zouden hebben. De drie zouden onafhankelijk van elkaar hebben gesproken over Kargbo en Willem II.

Nationale elftal

De voormalige middenvelder van Willem II zou via spelers van het nationale elftal van Sierra Leone, Kargbo’s vaderland, in contact zijn gekomen met de matchfixers. Diverse spelers en officials van het nationale team stonden op de loonlijst van het goksyndicaat.

Toen Kargbo zei ook geïnteresseerd te zijn om aan de matchfixing mee te doen, vroeg het goksyndicaat hem om wedstrijden van Willem II te manipuleren.

Kargbo is ‘risicospeler’

Kargbo zegt dat hij inderdaad is benaderd door matchfixers, en dat hij per mail contact heeft gehad met een lid van het goksyndicaat. Hij zegt dat hij nooit geld heeft aangenomen om te verliezen en dat hij de persoon waarmee hij contact per mail heeft gehad, nooit heeft ontmoet.

De middenvelder werd afgelopen zomer geschorst omdat hij ook wedstrijden zou hebben verkocht van het nationale team in 2008 en 2009. Over zijn huidige club, Atletico Clube de Portugal uit Lissabon bestaan grote zorgen binnen de UEFA. De club zou betrokken zijn bij matchfixing en Kargbo wordt aangemerkt als ‘risicospeler’.

Bekijk hieronder beelden van Ajax-Willem II, die verkocht zou zijn.

Lees ook:

OM doet onderzoek naar matchfixing

‘Matchfixer’ aan Duitsland overgeleverd