‘Gokverslaafde vrouw vergiftigde familieleden om geld’

De studente Natalia González Torices (24) wordt er in Spanje van verdacht zeven bekenden te hebben vergiftigd met scopolamine (burundanga) om hen zo tienduizenden euro’s afhandig te maken.

Operatie Black

Natalia González komt uit Leon waar ze studeerde en op vrij hoog niveau zaalvoetbal speelde. Ze werd ook verdachte in de “Operatie Black” die de Guardia Civil deze week naar buiten bracht.

Dat onderzoek begon volgens de Guardia Civil in het najaar van 2018 toen González aangifte deed van een afpersing van 200.000 euro. De agenten wantrouwden haar verhaal en stelden vast dat het waarschijnlijk een valse aangifte was. Bij nader onderzoek bleek dat zeven personen in de directe omgeving van Natalia González ernstig ziek waren geworden door een vergiftiging.

Zuid-Amerika

Het bleek te gaan om vergiftiging met scopolamine, een plantaardig geneesmiddel tegen (onder meer) reisziekte dat in Zuid-Amerika burundanga heet en in hoge dosering wordt gebruikt bij berovingen en date-rape. Het is ook wel de zombie-drug of robot-drug genoemd. Wie teveel van de bedwelmende stof binnenkrijgt valt ten prooi aan verlies van coördinatie van bewegingen en spraak, een verminderd bewustzijn, willoosheid en vooral geheugenverlies. 

Pincodes

De onderzoeksrechter vermoedt dat González vrienden en familieleden, onder meer haar opa, onder invloed bracht en hen vervolgens haar wil oplegde, bestal, pincodes ontfutselde of geld liet pinnen. De slachtoffers hadden allen als laatste herinnering dat ze op bezoek waren bij Natalia. Bij haar thuis is een hoeveelheid burundanga aangetroffen.

De vergiftigingen waren zo ernstig dat drie personen nog steeds in het ziekenhuis liggen. Verschillende slachtoffers kunnen nog altijd niet normaal functioneren.

Volgens de Guardia Civil maakte de vrouw 41.000 euro buit. Ze is volgens Spaanse media verslaafd aan online gokspelen. Men vermoedt dat ze met de valse aangifte aan een speelschuld probeerde te ontkomen.