Golf bij autodieven (weer) meest populair

De Volkswagen Golf, VW Polo en Audi A1 blijven de populairste automodellen onder autodieven, net als in 2018. De Fiat 500 is flink gestegen in populariteit. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Er zijn veel meer nieuwe auto’s gestolen dan vorig jaar.

Sleutelsystemen

In de eerste zes maanden van 2019 was er een toename van 39 procent van het aantal diefstallen van auto’s van twee jaar of nieuwer. Het is al enige jaren zo dat electronisch “openbreken” van auto’s populairder is dan het klassieke openen van sloten met mechanische middelen. Dieven zijn steeds bedrevener in het stelen van auto’s die sleutelsystemen met afstandsbediening hebben, wat waarschijnlijk de verklaring is van de stijging van het aantal diefstallen van nieuwere auto’s.

Dalende trend

De dalende trend van het totaal aantal autodiefstallen van de laatste jaren zet door, hoewel die iets minder sterk wordt. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 3606 auto’s gestolen. In Amsterdam werden de meeste personenauto’s gestolen: 515. Daarna volgen Den Haag (243) en Rotterdam (225), zo blijkt uit de kaart van het LIV.

De meest gestolen auto’s in het eerste half jaar van 2019 zijn:

1. Volkswagen Golf

2. Volkswagen Polo

3. Audi A1

4. Fiat 500

5. BMW 3 Serie

6. Renault Clio

7. Toyota Aygo

8. Opel Corsa

9. BMW 5 Serie

10. Audi A4

“En dus blijft aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing essentieel”, zegt hij. Het aantal voertuigen dat binnen een dag na diefstal werd teruggevonden steeg met bijna 2 procent, naar zo’n 37 procent.

In het LIV werken politie, verzekeraars en de autoregistratie-autoriteit RDW samen.