Arrestatie leider Golf-kartel

In een gezamenlijke actie van de Mexicaanse landmacht en marine is zaterdag de leider van het Golfkartel, Mario Armando Ramirez Trevino, gearresteerd. De aanhouding van Ramirez Treviño, alias "El Pelon" of De Kale, vond 's ochtends plaats in het plaatsje Rio Bravo, in de deelstaat Tamaulipas in het noordoosten van het land.

Politieagent

Ramirez Treviño was voordat hij de stap naar de onderwereld zette politieagent. Hij was de leider van een gewapende vleugel van het kartel, "Los Rojos". Na de arrestatie van zijn voorganger Eduardo Costilla in september 2012 en de daaropvolgende interne machtsstrijd, nam Ramirez Treviño de leiding van het Golfkartel over.

Samenwerking

Het Golfkartel, dat met name sterk is aan de Caraïbische kant van Mexico, is een van de oudste misdaadsyndicaten van het land. Los Zetas was ooit de gewapende tak van "Los Golfos" maar splitste zich in 2004 af. Sindsdien werkt het Golf-kartel samen met het grootste netwerk van Mexico, het Sinaloa-kartel uit het westen van het land. Het laatste jaar zijn verschillende leiders van Los Zetas aangehouden. El Chapo Guzman, van Sinaloa, is voortvluchtig.

Tempeliers

In de westelijke kuststaat Michoacán zijn negen lichamen gevonden die waarschijnlijk zijn geëxecuteerd door een burgerwacht. De lijken hier werden met de handen gebonden in een verlaten gebouw gevonden. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zijn er aanwijzingen dat de slachtoffers leden zijn de "Heren Tempeliers" een kleinere gewapende groep die opereert in de buurt van Acapulco. Op een briefje werd de volgende tekst gevonden: 'Zij die de Tempeliers blijven steunen, wij zijn hier, verenigd.'

Op verschillende plaatsen werden de afgelopen dagen in vooral westelijk Mexico nog veertien lichamen gevonden van mensen die door onderwereldgeweld om het leven zijn gebracht.