Golf van geweld in Mexico

Tientallen doden in Mexico de afgelopen dagen, waarschijnlijk als gevolg van drugsgrelateerd geweld. Maandag werden in Toluca, niet ver van Mexico-Stad 16 lichamen gevonden. In het weekend werden ook al 22 lijken gevonden. Veel lichamen waren in stukken gehakt. Normaal worden in Mexico-Stad gemiddeld twee mensen per weekend omgebracht. In december, de eerste maand van de regering van de nieuwe president Enrique Peña Nieto, werden 982 executies geregistreerd.

Volgens een analyse van het Mexicaanse weekblad Milenio is dat iets meer dan in de maanden oktober en november. In de regeerperiode van de vorige president Felipe Calderón vielen doorgaans meer dan 1100 doden per maand als gevolg van moorden in de georganiseerde criminaliteit. Analisten verwachten niet dat Peña Nieto snel een geheel nieuwe aanpak van de drugsoorlog zal invoeren.

Er zijn wel regionale verschillen in het aantal doden. Met name in de noordelijke industriestad Monterrey in de deelstaat Nuevo Leon is het geweld toegenomen. Dat komt doordat in die stad de Zeta’s en het Golf-kartel vechten om de hegemonie. De verwachting dat door de dood van Zeta-leider Heriberto Lazcano Lazcano (Z3) een stammenstrijd binnen de Zeta’s uit zou barsten is niet uitgekomen. Lazcano’s partner en latere rivaal Miguel Angel Treviño (Z40) heeft de teugels kennelijk stevig in handen. Met name daardoor is aan de noordoostelijke kuststreek van Mexico het geweld niet toegenomen. In dat gebied hebben de Zeta’s het Golf-kartel verdreven.

Het sterkste kartel in Mexico blijft het Sinaloa-kartel dat traditioneel sterk is in het noordwesten van het land. In Canada en de Verenigde Staten is deze week bekend geworden dat de Canadese drugshandelaar Jimmy Cournoyer (33) voor zeker een miljard dollar in het de afgelopen jaren de oostkust van de Verenigde Staten van marihuana heeft voorzien. Dat gebeurde in een samenwerking met het Sinaloa-kartel en Hells Angels. Een deel van de wiet werd ingevoerd vanuit Mexico en een deel kwam van plantages in afgelegen streken in het westen van Canada.

Zie ook:

Canadese maffia, Sinaloa, MC’s werken samen