Gonggrijp ontkent aantijgingen

Internet activist Rop Gonggrijp ontkent aantijgingen dat hij een miljoen euro heeft geboden aan hosting-bedrijven om Wikileaks in de lucht te houden, tijdens de Cablegate onthullingen. Hij stelt dat hij uitsluitend betrokken was, samen met Julian Assange, bij de openbaarmaking van een Amerikaanse legervideo vorig jaar en bij een initiatiefwet in IJsland voor klokkenluiders. Gonggrijp houdt er rekening mee dat de Amerikanen zullen vragen om zijn uitlevering. Video na de break.

Afgelopen weekend werd bekend dat de Verenigde Staten Twitter gegevens van Gonggrijp willen hebben in verband met Wikileaks. Gisterochtend bracht de Telegraaf het verhaal dat Gonggrijp ‘de adjudant van Assange’ zou zijn en met grote zakken geld langs hosting-providers was gegaan om te zorgen dat Wikileaks de immense stroom bezoekers en Denial of Service-attacks van geheime diensten zou kunnen weerstaan.  Het lijkt de tweede blunder van de Telegraaf te zijn in de krant van gisteren. Gonggrijp zegt dat het aantoonbaar onjuist is. Op zijn blog staat inmiddels ook een uitgebreidere reactie.

Tegelijkertijd vreest zijn advocaat, Jurrien Pen, dat de Amerikanen het Telegraaf artikel zullen gebruiken als bewijsmiddel om Gonggrijp naar de VS uitgeleverd te krijgen, om hem vervolgens voor een rechtbank in Virginia te kunnen beschuldigen van strafbare feiten. Alleen Minister van Justititie Ivo Opstelten kan een dergelijk uitleveringsverzoek weigeren, maar dat zou grote diplomatieke spanning kunnen veroorzaken tussen de VS en Nederland. Kijk naar de uitgebreide reactie van Gonggrijp op de commotie bij Pauw en Witteman, of lees zijn blog.

 


Bekijk de video in andere formaten.