Google en Facebook opgelicht voor $100 miljoen

Een man uit Litouwen is opgepakt voor het oplichten van de tech-giganten Google en Facebook. Hij wist de bedrijven op slinkse wijze 100 miljoen dollar afhandig te maken, door het sturen van vervalste facturen. In Amerika heerst verbazing over het feit dat de grootste tech-bedrijven hun boekhouding kennelijk zo slecht op orde hebben.

Het Amerikaanse zakenblad Fortune zocht de kwestie uit en ontdekte hoe een 40-jarige Litouwer, Evaldas Rimasauskas, erin was geslaagd om de miljoenen van Google en Facebook afhandig te maken.

Quanta

Hij deed zich voor als medewerker van computerfabrikant Quanta uit Taiwan. Dat bedrijf maakt de tienduizenden servers die Google en Facebook wereldwijd hebben staan voor hun gebruikers. De man vervalste facturen van Quanta op dusdanig overtuigende wijze, dat ze allemaal betaald werden. Daarvoor gebruikte hij bankrekeningen op ondermeer Cyprus en Hong Kong.

Onvermogen

De man liep uiteindelijk tegen de lamp en zit nu vast op verdenking van wire fraud. Hoe hij de bedrijven wist te overtuigen dat de facturen echt waren, is niet bekend. Afgezet tegen hun balanstotaal is 100 miljoen dollar voor deze twee bedrijven een druppel op de gloeiende plaat. Maar het roept wel vragen op over de boekhoudkundige controles bij Facebook en Google. ‘Als een man in zijn eentje $100 miljoen kan ontvreemden en niemand stelt vragen, dan is dat een groot brevet van onvermogen voor de boekhouders en accountants van Google en Facebook. De bezem moet door die afdelingen’, zei een analist op de Amerikaanse tv.