Gouden handel in “precursoren”

Er is in de media veel aandacht voor drugshandel maar weinig voor de illegale handel in grondstoffen voor drugs, maar dat is onterecht: in Latijns-Amerika is die handel van kapitaal belang voor de productie van drugs als cocaïne en methamfetamine. In Nederland zijn de grondstoffen voor xtc- en amfetamine-productie peperduur. De inbeslagname van ruim 800 ton aan grondstoffen voor methamfetamine van vorige week in Mexico verpulverde het oude record van 200 ton van augustus 2010. Zogenoemde precursoren krijgen steeds meer belangstelling van de opsporing.

 

 

 

Het voornaamste verdrag waar de jacht op precursoren op is gebaseerd is uit 1988. Er zijn twee lijsten van producten die kunnen worden gebruikt voor de productie van ‘psychotrope’ stoffen, ofwel drugs. Hier staan ze allemaal (pdf). Staten zien meer of minder streng toe op handel in deze stoffenen import en export zijn aan vergunningen gebonden.

Meth (in de VS) of Ice (in Australië) kan op verschillende manieren worden gemaakt. Meest gebruikt is de rood-wit-blauw-methode: fosfor (rood), (pseudo)-efedrine (wit) en jodium (blauw of paars). In de VS werd meth altijd op deze manier gemaakt in kleine laboratoria.

Vanaf het moment dat de Amerikaanse autoriteiten meth-produktie begonnen aan te pakken, in de jaren tachtig, verschoof die langzaamaan naar Mexico.

Daar wordt meth geproduceerd in zeer grote labs (super-laboratorios) met ook een iets andere bereidingswijze. De Drug Enforcement Adminitsration (DEA) schat dat in 2010 de aanpak van handel in grondstoffen niet effectief is geweest en steeds leidt tot andere productietechnieken. En dat 80% van de meth die wordt verkocht in de VS uit Mexico komt.

In Australië en Nederland loopt momenteel een groot politie-onderzoek naar de betrokkenheid van Nederlanders bij de handel in efedrine. Daarbij was de onlangs overleden kickbokser Jan Plas ook verdachte.   

Alle grondstoffen voor meth hebben ook een legale bestemming. Pseudoefedrine and efedrine staan op Lijst 1, de andere grondstoffen op Lijst 2.

Om heroïne te maken, wat vooral in Centraal-Azië gebeurd, en steeds meer in Mexico, is azijnzuuranhydride nodig: zo wordt oppium morfine-base. Maar met azijnzuuranhydride worden ook foto’s ontwikkeld en aspirine gemaakt. Toch staat azijnzuuranhydride op Lijst 1.

Aan de productie en de verkoop van van cocaine valt nog altijd het meeste te verdienen. Coke maken gaat van Zuid-Amerika al meer dan 100 jaar op dezelfde manier. De coca-bladeren worden gedroogd en gemixed met soda of cement en daarna geweekt in kerosine of andere brandstof. Als het droog is komt er daarna nog aceton en potassium-permagnaat aan te pas. Die laatste stof wordt gebruikt in de waterzuivering en de eerste stof is nagellak-remover. Beide stoffen staan op de lijst.

Ook op de lijst staan ook bmk, pmk en bijvoorbeeld (iso)safrol, gebruikt voor de mdma(xtc)-productie.