Goudhandelaar in beeld bij FIOD

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft in het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte Amsterdamse goudhandelaar Patrick O. ook de boekhouding van de bekende goudbelegger en voormalig journalist Willem Middelkoop doorzocht. Middelkoop zegt tegen De Telegraaf dat hij gedwongen was mee te werken. Middelkoop betaalde aan Patrick O. twee jaar geleden een miljoen euro.

'De FIOD wilde weten waarom ik dat geld aan Patrick had overgemaakt', zei Middelkoop aan De Telegraaf. Volgens de krant werkte Middelkoop jarenlang samen met Patrick O. (49), die eigenaar is van European Central Mint (ECM). O. zit sindsdien samen met een tweede verdachte vast in alle beperkingen.

Middelkoop heeft in 2008 samen met O. de goudhandel AmsterdamGold opgericht waarin O. ook deelnam. Nadat Middelkoop AmsterdamGold in 2011 voor ruim twee miljoen euro verkocht aan het investeringsfonds Value8 van voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries, kreeg O. zijn deel van de verkoopopbrengst. O. kreeg de helft van de opbrengst. Middelkoop: 'Daarna heb ik hem niet meer gesproken.'

Het onderzoek naar ECM zou zich richten op witwassen van zwart geld.