Verdwijning Nerlinio Greene

In Opsporing Verzocht stelt de politie dat het zeer waarschijnlijk is dat de 31-jarige Nerlinio of Nekke Greene niet meer in leven is en dat hij het slachtoffer is geworden van een afrekening. Opvallend is dat er geen melding wordt gemaakt van zijn connectie met een cocaïnezaak, waar bekenden van hem bij betrokken zijn. Onvermeld bleef ook wat er nu aan bewijs ligt tegen een een verdachte die al is aangehouden in verband met de verdwijning.

Op een openbare zitting tegen die verdachte werd dat onlangs duidelijk. Het Openbaar Ministerie denkt op basis van een brief die deze verdachte heeft ontvangen – van een verdachte in de cocaïne-zaak – dat hij meer moet weten over Greene. In die brief staat namelijk de raadselachtige zin dat de verdachte ‘alleen in de tegenwoordige tijd’ over Greene moet spreken.

En ten slotte heeft de recherche reden om aan te nemen dat de verdachte de laatste is die in Marbella of in het nabijgelegen San Pedro de Alcantará of bij Puerto Banús in contact is geweest met Greene.

Het is de vraag of dit bewijs voldoende zal zijn om de verdachte nog langer vast te houden. Dat is mogelijk een reden dat de zaak in Opsporing Verzocht is gekomen: de politie hoopt meer bewijs binnen te krijgen.

Maar hoewel de politie zegt te denken dat Greene is vermoord is er tevens zachte informatie beschikbaar dat Greene met een zak geld ergens is ondergedoken. 

De Amsterdammer van Surinaamse afkomst handelde volgens de politie sinds 2000 in drugs en was altijd goed bij kas. De groep die verdacht is van de smokkel van 124 kilo cocaïne is in oktober 2011 aangehouden, in juli vorig jaar is Greene verdwenen. Aanvankelijk waren er twee losse onderzoeken – naar de cocaïne en de verdwijning- op zeker moment zijn die samengevoegd.

Nekke had hij nog meer bijnamen zoals Tyson, Nikke en Boris. Op zijn borst had hij twee grote tatoeages, één ervan bestond uit de tekst, in het Spaans: ‘God, bescherm mij en mijn vrienden, mijn vijanden regel ik zelf’.

De recherche gaat ervan uit dat Greene in Marbella is ontvoerd of gedood, en is daarom op zoek naar mensen die daar in juli vorig jaar iets hebben gezien.   

Opvallend is ook dat de politie graag wil weten waarom Greene altijd op een omslachtige manier van Amsterdam naar Marbella reisde: met de auto naar Brussel, vandaar naar Malaga en ten slotte met trein of taxi naar Marbella. Voor iemand die nogal ‘in de slappe was’ zit opmerkelijk, aldus de politie.

Zie ook:

Verdwijning Greene is ‘moord’ 

Nieuwe verdenking tattoo-verdachten 

Amsterdamse coke-verdachten vast