Greg R. nog drie maanden langer in hechtenis in liquidatie-onderzoek (UPDATE)

De 70-jarige Greg R. en Delano “KeyLow” R. (40) blijven nog drie maanden in voorarrest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Het tweetal werd op 21 november opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Jair Wessels. Greg R. is inmiddels gedetineerd in de EBI.

Geen lid

De rechtbank vindt niet dat er nog ernstige bezwaren zijn om Greg R. nog langer vast te houden voor  lidmaatschap van een criminele organisatie, volgens het dossier MC Caloh Wagoh. R. is ook geen lid van die MC. Hij had wel contacten met leden van Caloh Wagoh. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat Caloh Wagoh een criminele organisatie zou zijn.

De crimineel Wessels werd op 7 juli vorig jaar doodgeschoten in Breukelen. In het onderzoek naar de moord op Wessels heeft het Openbaar Ministerie een kroongetuigen-deal gesloten met een van de verdachten, Tony de G..  Verschillende verdachten in de zaak zijn lid van MC Caloh Wagoh. Begin maart is er een openbare zitting in de zaak. Op die pro forma-zitting zal de rechtbank een besluit nemen of de hechtenis opnieuw moet worden verlengd.

EBI

Justitie heeft overigens Greg R. deze week naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) overgebracht. De reden voor het plaatsen van een gedetineerde in de EBI kan zijn dat er informatie is dat deze een ontsnappingsplan zou hebben of ernstig wordt bedreigd. Het kan ook zijn dat justitie wil voorkomen dat een verdachte een ernstig misdrijf kan plegen vanuit de cel. Het is denkbaar dat justitie extra maatregelen neemt omdat er zich een kroongetuige in de zaak heeft gemeld. Dit jaar is er een familielid van een kroongetuige (Nabil B.) in een andere zaak geliquideerd.

De reden van een plaatsing in de EBI wordt meestal pas later in het strafproces doorgegeven door het Openbaar Ministerie aan de rechtbank. Het OM vraagt hiervoor informatie op bij de inlichtingendienst van de Dienst Justitiële Inrichtingen (GRIP). Het GRIP komt dan met een (zeer beknopte) uitleg.

Zie ook:

Liquidatiezaak door kroongetuige pas in 2020 behandeld (UPDATE5)

Greg R. verdachte in moordzaak Jaïr Wessels (UPDATE)

Politie-actie tegen MC Caloh Wagoh: wapens gevonden (UPDATE)