Remmers hoopt op Nederlandse cel

In de Rotterdamse rechtbank was het Greg Remmers (63) donderdag aan te zien dat zijn Italiaanse detentie hem zwaar valt. Diepliggende ogen, vermagerd gelaat maar nog vrolijk zwaaiend naar de publieke tribune. Nederland leverde Remmers dit voorjaar uit naar Italië waar hij terecht heeft gestaan voor betrokkenheid bij een internationale cocaïnehandel. De openbaar aanklager daar heeft onlangs 16 jaar cel tegen hem geëist.  

(foto camilleri.nl)  

In Rotterdam sleept intussen een oude cocaïnezaak tegen Remmers en een paar medeverdachten zich voort. Remmers zou volgens het Openbaar Ministerie cocaïne hebben willen smokkelen vanuit Brazilië. Hij is onlangs voor die zaak naar Nederland overgebracht.

In Italië is zijn zaak in eerste aanleg afgedaan en zal de rechtbank in Napels uitspraak doen op 12 december. De internationale juridische problematiek rond zijn detentie, eventuele afstraffing en overlevering maken de zaak rond Remmers ingewikkeld.

Remmers zit op dit moment in Nederland gehecht voor de Italiaanse zaak. Zijn medeverdachten in Rotterdam zijn op vrije voeten. De rechter in Italië heeft laten weten er geen bezwaar tegen te hebben als Remmers zijn proces hier in Nederland bijwoont. De volgende zitting in het Rotterdamse proces is pas volgend jaar voorzien.

Als Remmers nu weer naar Italië gaat wil hij, en hij wordt daarin gesteund door de Nederlandse Staat, van Italië de garantie dat hij weer terug kan keren naar Nederland om zijn proces bij te wonen.

Verder is het zo dat wanneer de zaak van Remmers in Italië wordt afgedaan in december, en partijen niet in hoger beroep gaan, hij een eventuele straf die hij daar krijgt in Nederland mag uitzitten. Advocaat Nico Meijering: ‘Dat is een normale gang van zaken en gevolg van het Europese Overleveringsverdrag. De overlevering van Remmers naar Italië is ook onder die voorwaarde gebeurd.’

Als hij snel naar een Nederlandse gevangenis wil, dan heeft Remmers er dus belang bij als de Italiaanse openbaar aanklager niet in hoger beroep gaat na het Italiaanse vonnis in december.