Greg Remmers: ruim drie jaar cel

Greg Remmers heeft drie jaar en zeven maanden cel gekregen voor zijn aandeel in de 2260 kilo cocaïne-zaak in Brazilië. De officier van justitie had zes jaar cel geëist. Hoofdverdachten Ad M. en Bessel P. kregen respectievelijk zes jaar cel en drie jaar en zeven maanden. Deze twee zijn voortvluchtig. Greg Remmers is nu gedetineerd in Nederland, maar in Italië is hij begin dit jaar tot acht jaar veroordeeld. 

(foto camilleri.nl)

De rechtbank in Rotterdam vond dat Remmers door zijn bezoeken aan Brazilië en door zijn telefoongesprekken blijk had gegeven betrokken te zijn. Er lag ook een belastende getuigenverklaring van iemand in Nederland tegen Remmers, die wel korting kreeg van vijf maanden omdat de rechtbank vindt dat de redelijk termijn was overschreden.

De zaak draait om 2260 kilo, in brandstofgel verpakte, cocaïne die in een loods in Brazilië is gevonden in 2008. Vanaf het begin was de zaak omgeven door mysterie omdat de afzender noch de volledige groep ontvangers voor de rechter is gebracht. Een Braziliaanse ingenieur die de loods had gehuurd pleegde snel zelfmoord met een schilmesje in de politiecel en er was onduidelijkheid over de exacte hoeveelheid.

De Brazilianen deden twee keer een inval in dezelfde loods voordat alles gevonden was.

 Justitie ziet reizen naar Brazilië van Remmers als belastend. Maar directe aanwijzingen dat hij daar met witgoed in de weer was zijn er niet, laat staan met de de gewraakte 2260 kilo’s in Campinas. Jawel zegt de officier van justitie. In een telefoongesprek spreken Greg en een andere verdachte over stukken grond van 300 bij 7000 vierkante meter. Dat betekent – volgens de officier – 300 kilo voor 7000 dollar.

Maar in het dossier schrijft een politie-ambtenaar dat hem ‘ambtshalve bekend is dat een kilo cocaïne van goede kwaliteit in Brazilië 3315 dollar kost’.

Remmers zelf zegt dat hij in Brazilië is geweest voor een cosmetische operatie en voor de aankoop van grond en vastgoed. Remmers voert in het dossier een flink wat telefoongesprekken met medeverdachten waaronder een paar van mistige aard. De officier van justitie destilleert daaruit twee pogingen tot aankoop van cocaïne in Brazillië die mislukken.

Zijn advocaat Nico Meijering gaat het vonnis bestuderen, maar acht de kans groot dat zijn cliënt in hoger beroep gaat. ‘Hij heeft verteld over wat hij daar in Brazilië heeft gedaan. Ik denk dat er twee zaken door elkaar lopen en dat de zaak kan worden opgehelderd.’

Tegen de Rotterdammer M. die volop in Brazilië aanwezig was ligt meer bewijs. Zo had hij ontmoetingen met twee Surinamers die de cocaïne verpakten. De officier van justitie zei te vermoeden aan de hand van vrachtbrieven dat M. meerdere transporten naar Europa had georganiseerd. Ook is onder hem bijna twee miljoen aan contanten gevonden. En hij had contact met de Braziliaanse ingenieur die zelfmoord pleegde.

Lees ook:

OM: ‘twee keer inval in loods Brazilië’

Hier alle berichten over de 2260 kilo zaak.