Grenslijkzaak: 11 jaar cel

De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 42-jarige Robert Jan B. veroordeeld tot een celstraf van elf jaar voor doodslag op zijn partner Katrina Khaniak (foto). De Wit-Russische zou in april 2007 zijn vermoord in hun woning in Baarle Nassau/Baarle Hertog, op de grens tussen België en Nederland. De bekende strafpleiter Jan-Hein Kuijpers noemt de uitspraak van de rechtbank ‘uiterst vreemd’.

Verdachte Robert Jan B. (42) heeft altijd ontkend ook maar iets met de dood van zijn partner te maken te hebben.

Kinderkamer

Deze zogenoemde ‘grenslijkzaak’ is zeer complex gebleken. Katrina Khaniak werd hun woning gevonden. Ze zat weggestopt in een kliko met een houten kist eromheen die was opgevuld met purschuim. Saillant detail is dat de kist op de kinderkamer stond. Hun kind had zelfs tekeningen en stickers op de kist geplakt en ‘speelde voor het graf van haar moeder’, zo concludeert de rechtbank.

Doodsoorzaak?

Hoewel de exacte doodsoorzaak van de Wit-Russische nooit is vast komen staan, acht de rechtbank bewezen dat B. haar om het leven heeft gebracht met veel geweld. Dat zou gebeurd moeten zijn rond 13 april 2007, toen hij ontdekte dat Katrina een minnaar had. ‘De rechtbank heeft mijn cliënt toentertijd vastgezet in deze zaak. Het gerechtshof heeft toen bepaald dat hij weer vrijgelaten moest worden omdat er geen doodsoorzaak kon worden vastgesteld. En nu heeft de rechtbank mijn cliënt toch veroordeeld terwijl er geen doodsoorzaak is. Dat is toch vreemd’, zegt Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Robert Jan B.  

B. werd twee keer aangehouden in de zaak, maar hij werd steeds weer vrijgelaten. B. zegt de houten kist in elkaar te hebben gezet, maar dat iemand anders Katrina heeft vermoord, in de kliko heeft gedaan en vervolgens de kist in heeft gereden. De rechtbank acht die verklaring ongeloofwaardig.

Vrijlating

De verdediging heeft vrijdag al aangegeven in hoger beroep te gaan. ‘Deze zaak zou zeker voor het gerechtshof zijn gekomen. Ook bij een vrijspraak’, zegt Kuijpers. ‘Mijn cliënt was bij de uitspraak aanwezig en is meteen aangehouden. Hij heeft niets te verbergen. Het hof zal hem weer vrijlaten want er is geen doodsoorzaak en dat lijkt me toch echt noodzakelijk bij een veroordeling voor doodslag.’