Grensrechterzaak: geen pers en publiek

Bij de behandeling van het hoger beroep in de grensrechterzaak wordt geen pers of publiek toegelaten. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. De rechtbank in Lelystad liet bij de behandeling van die zaak eerder dit jaar wel pers toe, maar het hof handhaaft de regel dat de deuren gesloten blijven bij rechtszaken tegen minderjarigen.

De grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd zondag 2 december 2012 na afloop van de wedstrijd Buitenboys B3 – Nieuw Sloten B1 mishandeld door spelers van Nieuw Sloten uit Amsterdam. Een dag later overleed Richard Nieuwenhuizen in het ziekenhuis.

Straffen

Zes minderjarige voetballers werden door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot celstraffen tot twaalf maanden waarvan 2 voorwaardelijk. De 51-jarige Hasan D. kreeg een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd.

Tijdens de behandeling in de rechtbank in Lelystad werden de zaken tegen de zeven verdachten tegelijk behandeld. Pers en publiek konden meekijken. Het hof heeft er nu voor gekozen de zaken apart te gaan behandelen en dus zijn de zaken tegen de minderjarige verdachten achter gesloten deuren.

Uitzondering

Persraadsheer Geo Dam van het gerechtshof zegt dat die openbaarheid in Lelystad een uitzondering was. ‘Daar wordt soms voor gekozen in verband met grote maatschappelijk commotie. In dit geval speelde ook mee dat een van de verdachten meerderjarig was. Het hof kiest er echter voor alle zaken apart te behandelen en in de jeugdzaken de hoofdregel van gesloten deuren te handhaven.’

Waarheidsvinding

Naast de privacy van de minderjarige verdachten zou ook de waarheidsvinding van belang zijn. ‘Verschillende advocaten hebben aangegeven dat hun cliënten niet vrij kunnen verklaren als er journalisten of andere toehoorders bij zijn’, aldus Geo Dam.

Alles over deze zaak.