Grimmige sfeer bij hoger beroep Staatsliedenbuurt (UPDATE)

De confrontatie tussen het doelwit van de moordaanslag in de Staatsliedenbuurt Benaouf A. en één van de verdachten Anouar “Popeye” B. was grimmig. Tijdens het hoger beroep in de zaak van de levenslang gestrafte B. in de rechtbank-bunker in Amsterdam, moest A. getuigen.

Door @Wim van de Pol

Benouaf A. zegt tijdens de aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt Anouar B. in een aanstormende Audi te hebben zien zitten. In maart is de zelf tot 12 jaar veroordeelde A. door de recherche nader gehoord. Hij zei toen dat hij van een medegedetineerde van B. had gehoord dat zijn familie iets zou worden aangedaan als hij zijn belastende verklaring niet zou intrekken. De medegedetineerde zei dat van B. zelf te hebben gehoord, zei A..

Bij de aanslag op 29 december 2012 kwamen Said el Yazidi en Youssef Lkhorf om het leven. Benaouf A. wist ternauwernood te ontkomen. Naast Anouar B. is ook Adil A. door de rechtbank tot levenslang veroordeeld, ook hij staat terecht in hoger beroep.

Bedreiging

Woensdag bevestigde A. dat hij ‘rechtstreeks’ over die bedreiging had gehoord. Hij wilde de naam van de persoon niet noemen maar zei wel dat deze de bedreiging ook rechtsreeks van de familie van B. had gehoord. Rutger Lonterman, advocaat van Anouar B. vroeg daarop of het waar was dat A. tijdens dat politieverhoor in reactie had gedreigd de familie van B. aan te pakken op een manier waarbij de recente onthoofding van Nabil Amzieb zou ‘verbleken’. Dat bleek zo te zijn.

Pannenkoek

Benaouf A. – rood Manchester United Adidas trainingspak, strak baardje – was kortaf in zijn verklaring en sprak niet al te luid, maar wel op grimmige toon. Hij keek daarbij herhaaldelijk de verdachte Anouar B. schuin in het gezicht. De twee zitten enige meters van elkaar verwijderd. Toen hij sprak over de bedreigingen zei Benouaf A. over Anouar B.:

Kijk, hij zit daar te lachen, pannenkoek. Maar ik meen het.

De voorzitter van het gerechtshof had al gewaarschuwd dat onderlinge discussie niet zou worden getolereerd. Popeye reageerde niettemin:

Hij loopt mij openlijk te dreigen. Ik ken deze hele pannenkoek niet.

Het hof greep in. De opstelling werd gewijzigd en advocaat Lonterman werd iets naar voren geplaatst zodat A. bij de beantwoording van de vragen niet meer in de richting van Anouar B. hoefde te kijken.

Zie ook:

Hoger beroep Staatsliedenbuurt van start

Gerechtshof wil reconstructie “Staatsliedenbuurt”