‘Groei motorclubs is gestopt’

De afgelopen jaren groeide het aantal leden van “criminele” motorclubs flink, maar nu is die ontwikkeling gestopt. Volgens de NOS blijkt dat uit informatie van de Nationale Politie en de motorclubs zelf.

Harde aanpak

Pim Miltenburg is bij de Nationale Politie verantwoordelijk voor de aanpak van de motorclubs Hij zegt tegen de NOS de afname van de groei komt door de harde aanpak die de afgelopen jaren verschillende overheidsdiensten gezamenlijk in gang zetten:

Burgemeesters hebben clubhuizen gesloten, er zijn veel onderzoeken geweest naar individuele leden van motorbendes, de Belastingdienst heeft meegewerkt om ze aan te pakken, de politie treedt op op de openbare weg. We zien daarom minder intimiderend gedrag van de motorbendes.

Pr-praatje

Volgens Erik Thomas, de advocaat van motorclub Satudarah, is dat een pr-praatje. Niet alleen het gevolg van het politieoptreden heeft volgens hem de groei doen afnemen. Thomas:

De club ziet zelf ook dat er weinig groei meer in zit. Op een gegeven moment is het op. Satudarah wil weer orde op zaken stellen omdat de groei erg hard ging.

1800 leden

In 2015 is er trouwens weer een lichte groei in het aantal afdelingen van motorclubs. Een speciale eenheid van de politie spreekt van zeventien motorclubs die ze crimineel zouden zijn, met in totaal 123 verschillende afdelingen en 1.800 leden. In 2011 waren er tien clubs met in totaal 31 chapters.

Raad van Acht

Eind 2013 viel het informele overlegorgaan van de MC’s, de Raad van Acht uit elkaar. De in de media veel gehypte confrontatie (“bendeoorlog”) tussen MC’s heeft nooit plaatsgevonden. Satudarah heeft nu het grootste aantal chapters in Nederland, met een groei van negen vestigingen in 2011 naar 33 nu.