Groei plofkraken bij supermarkten

Het aantal kraken van geldautomaten bij supermarkten is het eerste half jaar van 2016 gegroeid. In de eerste zes maanden van dit jaar werden achttien geldautomaten bij supermarkten gekraakt. In de eerste helft van 2015 waren dat er veertien. Vooral ING-automaten bij Albert Heijn zijn doelwit. 

Door Timo van der Eng

Dat blijkt uit een toelichting van de half jaarcijfers van plofkraken door een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegenover Crimesite.

Albert Heijn

De geldautomaten in supermarkten worden zogenaamde lobby-automaten genoemd. De ING heeft er 850 staan bij vestigingen van Albert Heijn. De NVB, noch de ING, nog Albert Heijn wil bekend maken hoe vaak een lobby-automaat van de ING bij een vestiging van Albert Heijn doelwit is geweest van een plofkraak. Maar uit een analyse van meldingen van de politie gemaakt door Crimesite blijkt dat het bij het aantal aanvallen op geldautomaten in supermarkten vrijwel uitsluitend gaat om lobby-automaten van de ING bij vestigingen van AH.

Minder goed beveiligd?

De lobby-automaten in de supermarkten lijken minder goed beveiligd te kunnen worden dan de reguliere geldautomaten. Zo zijn gasafdrijfsystemen en kooiconstructies bij lobby-automaten niet mogelijk. De geldautomaten in supermarkten kunnen wel beveiligd worden met inktpatronen die afgaan op het moment dat een lobby-automaat worden opgeblazen. Daardoor wordt het geld onbruikbaar.

Overleg

De supermarkten hebben maandelijks overleg met de politie om het kraken van lobby-automaten tegen te gaan. Een woordvoerder liet Crimesite weten dat onder andere wordt gekeken naar maatregelen die criminelen het lastig moeten maken in te breken in de supermarkten.

Groei zet door

Overigens lijkt het er op dat in de tweede helft van dit jaar de groei van het aantal plofkraken bij supermarkten flink door zet. Zo vonden er tot nu toe plofkraken plaats bij supermarkten in Axel, HulstBerkel-Enschot en Utrecht (twee maal). In alle gevallen ging het om ING-automaten in vestigingen van Albert Heijn.

Afgelopen nacht nog werd er een lobby-automaat in een AH-vestiging in Vught opgeblazen (foto). Er zouden verschillende geldcassettes zijn meegenomen. Er zijn geen verdachten aangehouden.