Groepje selecteerde hoogbejaarde slachtoffers

De rechtbank in Amsterdam heeft recent een 31-jarige man uit Den Haag tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij selecteerde bewust hoogbejaarde vrouwen voor (woning)overvallen omdat die weinig weerstand boden. Enkele medeverdachten, onder hen twee minderjarigen, zijn veroordeeld tot straffen tot 12 maanden.

Getraumatiseerd

De man ging in februari van dit jaar op pad met twee minderjarige neven. Ze vielen voor een geringe buit de oudere vrouwen aan op straat of in hun woning. De slachtoffers raakten in sommige gevallen zwaar getraumatiseerd.

Zij durven hun deur niet meer open te doen voor onbekenden of alleen over straat te gaan. Een 86-jarig slachtoffer van een woningoverval in Amsterdam liep een grote hoofdwond op en kreeg tot twee keer toe een hartstilstand.

Diemen

De Haagse politie kwam de verdachten op het spoor toen het slachtoffer van één van de woningovervallen – de voormalige schoonmoeder van de 31-jarige verdachte – één van de verdachten herkende. Diens telefoon werd vervolgens getapt en zo ving de politie een telefoongesprek op over een woningoverval op 22 februari 2017 in Diemen. De Haagse politie zocht daarop contact gezocht met de Amsterdamse politie.

Camerabeelden

Uit tapgesprekken, camerabeelden en observaties werd duidelijk dat de verdachten in Amsterdam en Diemen verantwoordelijk zouden zijn voor meerdere  woningovervallen en negen straatroven hebben gepleegd.

Op 22 februari 2017 overvielen zij een 95-jarige vrouw in haar woning in Diemen. De volgende dag overvielen zij een 86-jarige vrouw in haar woning in Amsterdam. De verdachten gingen steeds op dezelfde manier te werk. Zij belden aan en deden zich voor als pakketbezorger. Zodra de slachtoffers open deden drongen zij met geweld de woning binnen.

Tegen de 31-jarige verdachte had de officier van justitie zes jaar gevangenisstraf en tbs geëist. Voor tbs zag de rechtbank geen grond.