Grondstoffen heroïne twv 30 miljoen gevonden (UPDATE)

De politie in de regio Den Haag – Rotterdam heeft in totaal negen personen aangehouden. Zij worden verdacht van het runnen van drugslabs, drugshandel, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Er werden grondstoffen aangetroffen waarmee voor meer dan 30 miljoen euro aan heroïne kon worden geproduceerd.

Eerder dit jaar kreeg een kwekerijbedrijf in Bergschenhoek grote hoeveelheden azijnzuuranhydride geleverd. Azijnzuuranhydride wordt normaal gesproken gebruikt in leerlooierijen, voor ontvetting en voor de productie van aspirine en duurzaam naaldhout. Volgens justitie wordt het nooit in kwekerijen gebruikt en kan bij inademing dodelijk zijn.

1500 kilo heroïne

De levering trok de aandacht van de politie, te meer daar een onderzoeksteam al informatie uit binnen- en buitenland had gekregen over de broers die de kwekerijen runden. Azijnzuuranhydride wordt ook regelmatig gebruikt door criminelen om morfine om te zetten in heroïne. Daar zijn drugslabs voor nodig. Met de hoeveelheid azijnzuuranhydride die dit jaar werd geleverd aan de kwekerij konden de verdachten ruim 1500 kilo heroïne produceren.

Komkommers en paprika’s

Verschillende kassen van het kwekerijbedrijf werden doorzocht. Daarbij werden sporen gevonden van heroïneproductie. Naast doorzoekingen in de kwekerijen werd ook een garage in Bleiswijk doorzocht. Hier trof de politie een drugslab in aanbouw aan. Het garagebedrijf is inmiddels door de burgemeester gesloten. In een kwekerij in Berkel en Rodenrijs stonden – behalve komkommers en paprika’s zo ver het oog reikte – ook vijf vaten azijnzuuranhydride. Genoeg om meer dan honderd kilo heroïne te produceren, ter waarde van ongeveer twee miljoen euro, aldus de politie.

In twee andere kwekerijen, in Maasdijk en Pijnacker, werd door de politie niets aangetroffen. Wel is hier administratie in beslag genomen. In de kwekerij in Maasdijk was bovendien in april al een wietkwekerij van 3.000 planten ontmanteld. Daarvoor werden verschillende verdachten aangehouden, maar al snel weer vrij gelaten. Volgens Michel van Stratum, advocaat van de twee hoofdverdachten in de heroïne-zaak, meldde zich later een verdachte bij de politie die bekende dat de wietplantage van hem was en dat hij deze runde zonder medeweten van de eigenaren van het kwekerijbedrijf.

Haags café

Een café in Den Haag, dat als ontmoetingsplek van de verdachten fungeerde, werd ook door de politie binnen gevallen. Daar werden verschillende zogenoemde ponypacks met cocaïne gevonden. De burgmeester van de gemeente Den Haag heeft het café  gesloten. Bij doorzoekingen van de woningen van de verdachten werden onder andere mdma, een vuurwapen, 50.000 euro cash en dure sieraden gevonden.

Verdachten

In totaal zijn op 6 oktober acht verdachten aangehouden. Op de foto boven de aanhouding van een van de verdachten. Het gaat om vier Haagse broers van Turkse komaf (55, 52, 45 en 41 jaar), de ex-vriendin (48) en de zoon (26-jarige Rotterdammer) van een van hen. Daarnaast is een 43-jarige Hagenaar (een zwager van de broers ) en een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. Er loopt inmiddels tegen de verdachten een ontnemingsvordering van 820.000 euro, naast een financieel onderzoek naar de criminele inkomsten van de verdachten. Afgelopen week is nog een negende verdachte opgepakt. Het gaat om een tussenhandelaar van azijnzuur. Volgens deze verdachte zouden de geleverde middelen gebruikt worden om de leidingen van de kwekerijen schoon te spoelen.