‘Grondstoffen voor miljard xtc-pillen gepakt’

De Zeeuwse politie beweert grondstoffen voor een miljard XTC-pillen in beslag te hebben genomen. Maar het belangrijkste ingrediënt BMK/PMK ontbreekt. Donderdagmiddag werd op een parkeerterrein in Rilland een trailer gevonden met o.a. waterstofgas en natriumhydroxide. Dat wordt ook voor talloze andere doeleinden gebruikt.

De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van de materialen en de vrachtwagen met een Nederlands kenteken. Zo zijn donderdagavond eerst monsters genomen van de grondstoffen.

Waterstofgas

In de trailer zaten ruim honderd flessen met waterstofgas. Volgens de politie moeten die van diefstal afkomstig zijn, want particulieren mogen ze niet kopen. Verder 15.000 kilogram natriumhydroxide en 3.000 liter hulpstoffen, zoals methylamine, aceton en dicloormethaan.

Miljard

De handelswaarde van de grondstoffen wordt door een regionaal coördinator van de politie op enkele honderdduizenden euro’s geschat. Maar met de ontdekking zou zijn verhinderd dat voor een vele malen groter bedrag drugs zijn gemaakt. Verder is de schatting dat met deze grondstoffen in een xtc-laboratorium ongeveer één miljard xtc-pillen gemaakt hadden kunnen worden.

BMK

Maar het belangrijkste ingrediënt bij de productie van XTC is BMK, BenzylMethylKeton. Dat werd niet aangetroffen in de vrachtwagen. Het is een kleurloze, viskeuze vloeistof met een zeer sterke en indringende geur. De stof is onoplosbaar in water.