Groningse hooligans tot 9 jaar cel

In Groningen heeft de rechtbank woensdag een groep hooligans van FC Groningen flinke celstraffen opgelegd: van vier maanden tot negen jaar. De groep heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die onder meer handelde in cocaïne en speed, afpersingen deed en geweld pleegde. Verder zijn er mensen veroordeeld voor wapenbezit. De 33-jarige Jan B. was volgens de rechtbank de leider van de organisatie. Hij is tevens een toonaangevende figuur binnen de Z-side van FC Groningen. Hij noemde zijn bende de ‘Groninger Casual Firm’ naar voorbeeld van Britse hooligans.

B. onderhield relaties met fans van het Londense West Ham United waar hij ook drugs mee wilde verhandelen. Hij liep tegen de lamp door de inzet van undercoveragenten aan wie hij anderhalve kilo cocaïne verkocht.

Een groep hooligans van FC Groningen is woensdag veroordeeld tot straffen variërend van werkstraffen van honderd uur tot negen jaar cel. De rechtbank in Groningen acht bewezen dat de bende, die zich Groninger Casual Firm noemt, een criminele organisatie is. Het 33-jarige kopstuk Jan B. krijgt de hoogste straf.

B. kreeg geen tbs opgelegd, het OM had dat wel had geëist.

Twee andere verdachten moeten vier jaar de cel in. Er is 68 duizend euro in beslag genomen.

Lees ook:

‘Leden Z-Side criminele organisatie’