Groot Belgisch-Nederlands cocaïneonderzoek

In een groot Belgisch onderzoek naar geplande cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn dinsdag in totaal 17 aanhoudingen verricht. Dat maakte het landelijk parket bekend. 13 van de aanhoudingen vonden plaats in Nederland en 4 in België.

In Nederland heeft de politie 21 woningen en 1 bedrijfspand doorzocht. In België zijn er gelijktijdig op 9 adressen doorzoekingen gedaan. De aangehouden personen worden verdacht van de in- en/of uitvoer en het bezit van en de handel in drugs en deelname aan een criminele organisatie. De verdachten zijn van Servisch-Montenegrijnse, Bosnische, Albanese en Nederlandse origine.

Het onderzoek is in december 2014 gestart onder leiding van de onderzoeksrechter in Antwerpen. Via rechtshulpverzoeken wordt er nauw samengewerkt met het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Nederland.

De geplande drugstransporten kwamen uit Brazilië, Colombia en Ecuador. Van 11 verdachten zal de overlevering aan de Belgische autoriteiten worden gevraagd. 4 verdachten zullen heden nog worden voorgeleid voor de Antwerpse onderzoeksrechter die zal oordelen over hun verdere aanhouding.

Bij de doorzoekingen is 200.000 euro aan cash geld in diverse valuta in beslaggenomen en ook 3 kilo cocaïne, 26 kilogram MDMA, een actieve cannabisplantage, 1 kilo cannabis, een vuurwapen verschillende jammers en tal van Blackberry PGP’s.