Groot Belgisch xtc-onderzoek in NL

Op verzoek van het Belgische Openbaar Ministerie heeft de politie dinsdag op verschillende plaatsen in Nederland invallen gedaan. Hierbij zijn drie Nederlandse mannen van 40, 43 en 54 jaar en een 48-jarige Belg aangehouden. Zij verbleven in Eindhoven, Oud-Gastel, Groningen en Amsterdam. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van chemicaliën bestemd voor de productie van synthetische drugs.

(foto archief)

Doorzoekingen

Deze chemicaliën werden ingevoerd vanuit China en via België verder naar Nederland vervoerd. De politie heeft dinsdag  vijf woningen in Eindhoven, Oud-Gastel, Groningen,  Amsterdam en Aalsmeer doorzocht. In Tilburg doorzocht de politie een kringloopwinkel waar de administratie werd opgeslagen.

Synthetische drugs

Er zijn invallen gedaan in vijf bedrijfspanden. In een loods in Ouderkerk aan de Amstel werd een grote hoeveelheid chemicaliën voor de productie van amfetamine aangetroffen. Een andere loods in Eindhoven stond vol met restafval van de productie van synthetische drugs.

USB-sticks

De politie heeft  computers, mobiele telefoons, USB-sticks en 13.300 euro contant geld in beslag genomen. Bij een van de verdachten werd in zijn woning apparatuur (jammer, peilbaken) aangetroffen die gebruikt kunnen worden voor contrastrategieën om de opsporing door de politie te bemoeilijken.

 De vier verdachten worden naar verwachting binnenkort overgeleverd aan België.