Groot cocaïnenetwerk opgerold in VS

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration heeft woensdag 36 drugssmokkelaars opgepakt die passagiersvliegtuigen gebruikten om cocaïne van Puerto Rico naar de Verenigde Staten te smokkelen. 22 verdachten werden op San Juan International Airport gearresteerd.

 

Volgens de Amerikanen hebben de verdachten sinds 1999 zo’n 28.000 kilo cocaïne naar de Verenigde Staten gesmokkeld. Met vliegtuigen van American Airlines werd de drugs veelal naar steden als Miami, Orlando en Florida gevlogen.

Onder de arrestanten zitten ook medewerkers van de luchtvaartmaatschappij. Zij hielpen de koerriers van binnenuit. Zo zorgden de medewerkers er voor dat de koffers aan boord van het vliegtuig kwamen.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is het een belangrijke klap. Puerto Rico ligt tussen Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. De luchthaven staat dan ook bekend als belangrijk overslagpunt voor drugs.

Drie van de verdachten worden vastgehouden op Amerikaans grondgebied. Twee daarvan werden opgepakt op Miami International Airport, de andere werd gearresteerd op de luchthaven van Dallas.