Groot corruptieonderzoek bij Douane Rotterdam (UPDATE2)

Rijksrecherche en FIOD hebben volgens het Openbaar Ministerie vrijdag doorzoekingen gedaan bij drie douaniers die worden verdacht van onder meer witwassen. Er is niemand aangehouden.

Geen commentaar

De Telegraaf meldde eerder op ‘meerdere goed ingevoerde bronnen’ dat de douaniers ook verdacht zijn van betrokkenheid bij invoer van drugs. Om het onderzoek niet te schaden zegt het OM verder geen commentaar te willen geven.

De drie douaniers zijn 31, 34 en 37 jaar. Ze komen uit Schiedam Den Haag en Rotterdam. Er is bij hen 150.000 euro aan cash aangetroffen en ook ontdekten rechercheurs veel dure horloges en sieraden, aldus De Telegraaf.

Het onderzoek – onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam – is gestart omdat er opvallende contante opnamen en stortingen plaatsvonden op de bankrekeningen van verdachten, die niet in verhouding stonden tot hun legale inkomsten

Grote druk

De Douane opereert onder grote druk. De laatste jaren is steeds meer cocaïne geproduceerd in Zuid-Amerika en wordt er ook steeds meer cocaïne verscheept naar Antwerpen en Rotterdam. Er is in de havens ook veel meer onderschept dan afgelopen jaren. De financiële belangen en slagkracht van de criminele organisaties is enorm. Douanepersoneel en personeel van havenbedrijven worden geregeld benaderd door criminelen om diensten te verlenen.

14 jaar

Op welke afdeling van de Douane de verdachten werken is niet bekend. Op de cruciale afdeling “pre-arrival” in Rotterdam-Zuid werken enkele tientallen mensen. Die moeten na kort onderzoek besluiten of aankomende containers die door computersystemen als “risicovol” worden aangeduid daadwerkelijk een fysieke controle op drugs krijgen.

Drie medewerkers van die afdeling zijn voor de rechter gebracht. Gerrit G. is in 2017 door de rechtbank veroordeeld tot 14 jaar cel wegens medewerken aan de invoer van grote partijen drugs. De zaak tegen ex-douanier Gertie V. loopt nog steeds voor de Rotterdamse rechtbank. Tegen een vrouwelijke medewerker loopt een zaak wegens witwassen.

Er is ook een leidinggevende persoon bij de Belastingdienst in Rotterdam betrokken in een strafrechtelijk onderzoek.