Groot FIOD-onderzoek naar miljoenenfraude

De FIOD heeft dinsdag op veertien locaties doorzoekingen gedaan in een zeer groot onderzoek naar faillissementsfraude, belastingfraude  en witwassen. Er zijn drie personen aangehouden. Het gaat om bedrijven in de omgeving van Rotterdam en Den Haag.

Geldhonden

Bij de actie waren ongeveer 200 mensen betrokken. Ook zijn er 2 geldhonden ingezet. Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket. Het totale fraudebedrag schat de FIOD op minimaal 12,5 miljoen euro. De doorzoekingen vonden plaats in 9 woningen en 5 bedrijfspanden in de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Er is beslag gelegd op administratie, digitale gegevensdragers en bankrekeningen. Verder is er beslag gelegd op diverse sieraden, 8 auto’s en ruim 50 duizend euro cash geld. Ook zijn twee vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen.

Schulden

De verdachten zijn twee mannen uit Rotterdam van 44 en 48 jaar en een 35-jarige man uit Den Haag. Meer aanhoudingen sluit de FIOD niet uit. De ondernemingen van de verdachten zijn en waren vooral actief als uitzendbureau in de steigerbouw. Ze hebben zich vermoedelijk in de periode van 2012 tot nu schuldig gemaakt aan faillissementsfraude, het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrifte en witwassen. Verschuldigde belasting over uitbetaald loon werd niet afgedragen aan de fiscus. De schulden liepen hierdoor snel op, waarna de bedrijven failliet gingen omdat zij niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Het geld uit de ondernemingen werd door de verdachten deels gebruikt voor eigen gewin. Daarna startten verdachten met een nieuwe onderneming. Ook is er binnen de ondernemingen mogelijk gewerkt met valse facturen om de winst te drukken en geld te witwassen. Daarnaast vonden er grote contante opnamen en stortingen plaats op bankrekeningen waarvan de herkomst onbekend is.