Groot onderzoek gedwongen prostitutie

De politie in Amsterdam heeft dinsdag in een internationaal onderzoek naar vrouwenhandel en witwassen zeven verdachten aangehouden op diverse locaties in Nederland en Hongarije. Twee mogelijke slachtoffers zijn door de politie opgevangen.

12.000 euro

In verband met de verdenkingen heeft de politie diverse goederen en een contant geldbedrag van ongeveer 12.000 euro in beslag genomen. Op drie locaties in Amsterdam en in drie woningen in Hongarije waren dinsdagochtend tegelijkertijd invallen. In Hongarije was een officier van justitie uit Nederland aanwezig. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen werkten Nederlandse en Hongaarse agenten samen.

Uitleveren

In Amsterdam Centrum en in Amsterdam West hield de politie vier verdachten aan: drie mannen in de leeftijd van 29, 31 en 45 jaar en een vrouw van 38 jaar. In Hongarije zijn drie personen, in de leeftijd van 29, 44 en 47 jaar aangehouden. Nederland heeft verzocht om uitlevering van deze verdachten. Vijf andere personen worden in Hongarije nog als verdachte gehoord. Alle aangehouden personen worden verdacht van mensenhandel, witwassen en gedwongen prostitutie en zitten nog vast.

Twee slachtoffers

De twee vrouwen die waarschijnlijk gedwongen in de prostitutie moesten werken zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Daarna krijgen ze hulpverlening aangeboden krijgen.

Geldoverboekingen

Volgens de politie richt het onderzoek zich op mensenhandelaren en facilitators die geld opstreken vanuit de prostitutie. Uit dit onderzoek is gebleken dat tussen 2011 en 2014 onverklaarbare geldoverboekingen hebben plaatsgevonden vanuit Nederland naar Hongarije. Ook vonden er contante stortingen op Nederlandse bankrekeningen plaats met een totaal bedrag van circa 200.000 euro.

Hoofdverdachten

Afhankelijk van de verklaringen van de reeds aangehouden verdachten en de resultaten van het nader onderzoek, zegt de politie mogelijk nog meer aanhoudingen te gaan doen. Maar de politie zegt ervan uit te gaan dat de hoofdverdachten zijn gepakt. In Nederland zijn naast het contante geld onder andere een auto, een scooter, administratie, computers, huurcontracten, laptops en een groot aantal mobiele telefoons in beslag genomen. In Hongarije hebben agenten 2.000 euro, pandbriefjes met een geschatte waarde van 20.000 euro, meerdere mobiele telefoons en waardevolle sieraden in beslag genomen. Van de goederen bestaat het vermoeden dat zij gekocht zijn met op criminele wijze verkregen geld.

Zie ook:

Hongaren prostitueerden Roma-vrouwen