Groot onderzoek naar cocaïnesmokkel via België en Spanje

In Spanje en België zijn 19 mensen aangehouden in een groot onderzoek naar de smokkel van cocaïne vanuit Ecuador naar de havens van Algeciras en Antwerpen. Volgens de Guardia Civil had het netwerk ook in Colombia en Nederland vertakkingen. Er is 1,2 ton cocaïne in beslag genomen in verschillende transporten.

Hout

Van de 1.250 was 797,7 kilo verstopt in uitgehold tropisch hout dat in containers was geladen die aankwamen in Algeciras. Een maand eerder was er in Antwerpen 470 kilo gepakt. Over de data van de inbeslagnames hebben de Spaanse autoriteiten niets gezegd.

In de operatie Brocade-Fraternity zijn in België 12 verdachten gepakt en de provincie Málaga 7. Over de nationaliteit van de verdachten niets bekend gemaakt. Wel is bekend dat twee verdachten van oorsprong Marokkaans zijn. Eén van hen woonde in België de andere in Spanje. In totaal zouden er 24 verdachten in beeld zijn. De actie werd gecoördineerd door Eurojust in Den Haag.

Hoofdverdachte

De hoofdverdachte, die in Fuengirola is aangehouden, beschikte over woningen in België en Fuengirola. In Sabanillas hadden de verdachten een loods op een industrieterrein. Daar werden de containers met tropisch hout afgeleverd en daar zijn ook verdachten op heterdaad aangehouden. Na de arrestaties in Spanje begon de politie een actie in België.

Op twaalf lokatie in België zijn doorzoekingen geweest. Er zijn tien dure auto’s, 200.000 euro in cash, edelmetalen, luxegoederen en communicatieapparatuur in beslag genomen.